Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei – „NATO ajută la organizarea loviturilor asupra Rusiei din Ucraina”

Externe

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat marţi că NATO luptă practic împotriva Rusiei în Ucraina şi că alianţa militară condusă de SUA ajută la organizarea de lovituri pe teritoriul suveran rus, informează Reuters.

Invazia pe scară largă a Ucrainei ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în 2022 a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor din Cuba în 1962, potrivit unor diplomaţi ruşi şi americani, conform sursei. Patruşev, unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Putin, a spus că cei 75 de ani de istorie a NATO de la înfiinţarea sa la 4 aprilie 1949 arată că aceasta este o sursă pe termen lung de „pericol, criză şi conflict”, transmite sursa citată.

„Alianţa nord-atlantică este de facto o parte a conflictului ucrainean şi implicată activ în organizarea bombardării teritoriilor Rusiei”, a declarat Patruşev pentru ziarul Argumentî i Faktî, adaugă sursa.
„În cadrul acesteia, se iau decizii colective cu privire la noi livrări de armament cu o creştere a capacităţilor lor tehnice şi a razei lungi de acţiune, iar instructorii NATO din mai multe ţări antrenează mercenari şi sabotori pentru participarea lor la operaţiuni antiruse”, a adăugat el, potrivit aceleiaşi surse.

Ucraina a lovit adânc în teritoriul Rusiei în ultimul an, bombardând rafinării de petrol şi fabrici de arme cu drone şi lovind în mod repetat regiuni de graniţă ale Rusiei.
Kievul spune că luptă pentru existenţa sa într-un război brutal ce a lăsat părţi din teritoriul său în ruine şi a făcut mii de morţi, notează Reuters.

Statele Unite au declarat în repetate rânduri că nu sprijină loviturile ucrainene în interiorul Rusiei.
Putin a avertizat luna trecută Occidentul că un conflict direct între Rusia şi NATO ar însemna că planeta se află la un pas de Al Treilea Război Mondial şi a spus că personal militar NATO este deja prezent în Ucraina, relatează Reuters.
Membrii NATO descriu invazia Ucrainei de către Rusia ca pe o acaparare de teritorii în stil imperial, ceea ce arată că Rusia post-sovietică este una dintre cele mai mari ameninţări ale unui stat naţional la adresa stabilităţii globale, alături de China, potrivit sursei.

Patruşev, unul dintre cei mai influenţi „şoimi” de la Kremlin, a descris NATO ca pe un instrument al Statelor Unite despre care a spus că vrea să distrugă în cele din urmă Rusia şi să-i fure vastele resurse naturale, informează sursa menţionată.
„Occidentul a considerat prăbuşirea Uniunii Sovietice doar una dintre etapele confruntării cu Rusia”, a susţinut Patruşev.

„Slăbirea ţării noastre ca un competitor economic şi politic şi îndepărtarea ei ulterioară de pe harta politică a lumii prin dezmembrare sunt obiectivele strategice pe termen lung ale Washingtonului, Londrei şi ţărilor Occidentului colectiv controlate de acestea”, a adăugat el, potrivit Reuters.

NATO, fondată cu 12 membri de bază în 1949 pentru a asigura securitatea occidentală împotriva Uniunii Sovietice, are acum 32 de membri, extinzându-se după căderea Uniunii Sovietice în 1991 şi invazia Ucrainei din 2022, adaugă sursa.
NATO a acceptat foste state ale Pactului de la Varşovia precum Republica Cehă, Ungaria şi Polonia ca membre în 1999, iar în 2004 a acceptat state est-europene ca Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia, conform Reuters.

Finlanda s-a alăturat în 2023 şi Suedia în 2024.
Statele Unite şi aliaţii lor neagă că vor să distrugă Rusia, deşi o califică drept un inamic şi pe Putin drept un dictator ce conduce Rusia către distrugere strategică.
NATO, a mai declarat Patruşev, „îşi sporeşte sistematic potenţialul militar de-a lungul graniţelor noastre de la Marea Barenţ la Marea Neagră” şi efectuează manevre în apropierea teritoriului rus, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *