Arabia Saudită – Nu vor exista relații diplomatice cu Israelul fără un stat palestinian independent

Externe

Arabia Saudită a comunicat Statelor Unite că nu vor exista relaţii diplomatice cu Israelul decât dacă un stat palestinian independent este recunoscut în graniţele din 1967 cu Ierusalimul de Est, iar agresiunea israeliană asupra Fâşiei Gaza încetează, conform unei declaraţii făcute miercuri de Ministerul saudit de Externe, potrivit Reuters.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că administraţia Biden a primit reacţii pozitive, conform cărora Arabia Saudită şi Israelul sunt dispuse să continue discuţiile despre normalizarea relaţiilor bilaterale.

Regatul saudit a emis această declaraţie pentru a-şi afirma poziţia fermă faţă de Washington cu privire la problema palestiniană, în lumina comentariilor atribuite lui Kirby, a precizat ministerul.

Ideea ca Israelul şi Arabia Saudită să îşi consolideze în mod oficial legăturile este în discuţie de când saudiţii au consimţit tacit ca vecinii din Golf, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, să stabilească legături cu Israelul, în 2020.
Arabia Saudită a îngheţat în octombrie 2023 planurile susţinute de SUA vizând normalizarea legăturilor cu Israelul, au declarat pentru Reuters surse familiare cu viziunea conducerii de la Riad, pe măsură ce războiul dintre gruparea militantă palestiniană Hamas şi forţele israeliene a escaladat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *