Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken a ajuns în Israel – parte a turneului său în Orientul Mijlociu

Externe

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a ajuns marţi seara târziu în Israel, într-un moment în care autorităţile locale examinează răspunsul Hamas la un armistiţiu propus, ce prevede inclusiv eliberarea de ostatici, după patru luni de război care a făcut numeroase victime, relatează AFP.

Marţi, secretarul de stat american a vizitat Egiptul, apoi Qatarul, două ţări ce mediază în acest conflict, alături de Statele Unite, înainte de a ateriza în Israel, unde urmează să se întâlnească miercuri cu înalţi oficiali.
La Doha, alături de secretarul de stat american, prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani, s-a declarat „optimist” şi a spus că a primit un răspuns de la Hamas cu privire la cadrul general al acordului privind ostaticii. „Acest răspuns conţine câteva comentarii, dar este, în general, pozitiv”, a apreciat oficialul qatarez.
Răspunsul Hamas a fost transmis serviciilor de informaţii externe israeliene, Mossad, de către mediatorul qatarez. Detaliile sunt luate în considerare cu atenţie de oficialii implicaţi în negocieri, se arată într-o declaraţie a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Hamas a confirmat că a transmis răspunsul mediatorilor.
Antony Blinken, a cărui ţară este un aliat apropiat al Israelului, a declarat că va discuta răspunsul Hamas cu liderii israelieni miercuri, în cadrul celui de-al cincilea turneu pe care îl întreprinde în Orientul Mijlociu din 7 octombrie.
Secretarul de stat american, care a vizitat Arabia Saudită, Egipt şi Qatar, trebuie să viziteze şi Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *