judecatori

Au fost desemnați judecătorii care fac parte din BEC pentru alegerile europarlamentare

Social

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat vineri, prin tragere la sorţi, cei cinci judecători din cadrul acestei instanţe care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

În urma tragerii la sorţi efectuate în şedinţă publică de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, au fost aleşi membri ai BEC: Geanina Cristina Arghir, Georgeta Carmen Negrilă, Mirela Vişan, Alina Macavei şi Anca Mădălina Alexandrescu. La tragerea la sorţi au fost folosite bile cu numele a 91 de judecători de la Instanţa supremă.

Judecătorii desemnați au termen 24 de ore pentru a-l alege pe președintele Biroului Electoral Central și pe locțiitorul acestuia. Tragerea la sorți s-a desfășurat în conformitate cu prevederile din Legea alegerilor europarlamentare.

Conform acestui act normativ, Biroul Electoral Central este alcatuit din 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație si Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și cel mult 10 reprezentanți ai partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice sau electorale care participă la alegeri.

Desemnarea celor 5 judecatori se face de presedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, în ședință publică, în termen de 5 zile de la aducerea la cunoștință publică a zilei de referință, prin tragere la sorți, dintre judecătorii în exercițiu ai Curții.

Guvernul a stabilit oficial ziua de 26 mai pentru alegerile europarlamentare și calendarul pentru alegeri, astfel, până la data de 28 martie trebuie depuse candidaturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *