prima casa

S-a lansat Programul Prima Casă 2019

Social

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat, vineri, lansarea Programului Prima Casă 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an. Nivelul plafonului a rămas identic cu cel din 2018.

”Începutul anului 2019 marchează pentru FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului prin Ministerul Finanţelor Publice, debutul unei etape noi în derularea proceselor operaţionale dedicate Programului Prima Casă, şi, totodată, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale instituţiei – digitizarea şi automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementării unor proiecte demarate in cursul anului 2018”, se arată în comunicat.

Programul Prima Casă 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Programul ”Prima Casă” a luat ființă în anul 2009, iar până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei. Acest program constă în facilitarea accesului populației la credite ipotecare. În acest scop, statul garantează în prezent 40% sau 50% din împrumuturile acordate de bănci, cu condiția că acestea să acorde credite mai ieftine.

Cei care doresc un credit ”Prima Casă” trebuie să facă dovada că nu dețin în prezent o proprietate sau o locuință, individual sau în comun, împreună cu soții lor sau cu alte persoane în suprafața utilă mai mare de 50 mp, cu excepția cotelor părți de locuința dobândite prin moștenire.

– achiziționează o locuința finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programele derulate de Agenția Națională a Locuințelor (ANL)

– construiesc de la zero o locuința individuală sau în asociere cu alți 6 beneficiari, cu condiția să aibă în posesie terenul aferent și autorizația de construcție

– că au avansul minim necesar achiziționării/construirii casei – Pentru locuințele finalizate și cele nefinalizate (aflate în diverse faze de execuție), avansul minim este stabilit prin lege la 5% din prețul de achiziție, dacă prețul locuinței este mai mic de 60.000 euro.

– se obligă să constituie un depozit colateral egal cu dobândă datorată pe o perioadă de 3 luni

– se obligă să nu înstrăineze locuința achiziționată timp de 5 ani de la data dobândirii

– asigură locuința împotriva tuturor riscurilor și cesionează drepturile de despăgubire în favoarea statului român.

Creditele pentru Prima Casă se acordă tot timpul în lei și nu există comisioane de rambursare anticipată. Rata pentru dobândă nu depășește ROBOR 3M plus 2%.

Avansul este de 5% din preț, dar suma creditului nu depășește limita maximă de 60.000 €. Pentru locuințele care depășesc pragul acesta, avansul minim este de 3.000 € și diferența dintre prețul final și limita de 60.000 de €.Durata maximă pentru un credit Prima Casă este de 30 de ani, însă depinde și de vârsta solicitantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *