Guvernul României va acorda o donaţie de 3 milioane de dolari pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC

Social

Guvernul României va acorda o donaţie de 3 milioane de dolari pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, iniţiat de deputatul Pavel Popescu.
Proiectul de lege iniţiat de deputatul PNL Pavel Popescu, care vizează acordarea de către Guvernul României a unei donaţii voluntare de 3 milioane de dolari pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC (Victims of Communism Memorial), a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare.

Acest vot istoric vine chiar în zilele în care se împlinesc 33 de ani de la izbucnirea revoluţiei anti-comuniste de la Timişoara.
Proiectul se înscrie în demersurile deputatului PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv în cadrul dimensiunii cultural-educative, în contextul celebrării a 25 de ani de relaţii bilaterale în această formulă consolidată.

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC este o iniţiativă a fundaţiei americane Victims of Communism Memorial Foundation (VOC), cu scopul comemorării celor peste 100 milioane de victime pe care regimurile totalitare de stânga le-au făcut în întreaga lume.

Muzeul onorează memoria acestor victime, în special a celor din Europa de Est, printr-o serie de expoziţii interactive dedicate ororilor staliniste, dizidenţei anti-comuniste, expansiunii comuniste în secolul al XX-lea, fără a se limita la acestea. De asemenea, fundaţia desfăşoară o serie de ample proiecte de cercetare în vederea educării tinerei generaţii cu privire la ideologia comunistă, dar şi la istoria şi moştenirea regimurilor comuniste, care continuă să existe pe glob şi să producă mii de victime anual. Amintim, în acest sens, că România a condamnat prin lege regimul comunist, în baza concluziilor raportului prezidenţial în 2006. Ţări precum Polonia, Ungaria, Letonia, Lituania au realizat donaţii similare, manifestându-şi astfel sprijinul faţă de acest amplu proiect de comemorare a victimelor comunismului.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de prim-ministrul ţării, Nicolae Ciucă, preşedinţii celor două camere – Marcel Ciolacu (PSD – preşedintele Camerei Deputaţilor), Alina Gorghiu (PNL – preşedintele interimar al Senatului), liderul grupului parlamentar PSD – Alfred Simonis, vicepremierul Sorin Grindeanu, printre alţii. Proiectul împuterniceşte Guvernul României să acorde o donaţie în valoare de 3 milioane de dolari pentru consolidarea acestui muzeu. Dincolo de natura simbolică a investiţiei, aceasta va contribui la îmbunătăţirea imaginii României în SUA şi va fi o garanţie a faptului că România îşi cunoaşte istoria recentă şi condamnă cu fermitate regimul comunist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *