Biblioteca Academiei Române a vernisat expoziţia „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naştere”

Lifestyle

Biblioteca Academiei Române a vernisat joi, 22 octombrie 2020, ora 12, expoziţia „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naştere”.

Evenimentul a avut loc în Sala de expoziţii „Theodor Pallady” din Calea Victoriei 125. Au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi prof. ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziţia dedicată celebrului om politic şi prim-ministru, care a jucat un rol fundamental în realizarea Marii Unirii de la 1918 şi în dezvoltarea României moderne, reuneşte manuscrise, piese de arhivă şi corespondenţă, foi volante, precum şi un bogat material fotografic din colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Între piesele expuse se numără corespondenţă personală adresată tatălui şi mamei în perioada studiilor la Paris, corespondenţă diplomatică adresată Regelui Ferdinand şi unor oameni politici, memorii ale Reginei Maria, ale liberalului I.G. Duca, ale mamei sale, Pia Brătianu, şi ale surorii sale, Sabina, măritată Cantacuzino.

O atenţie specială este acordată documentelor de arhivă care reflectă atitudinea şi poziţia politicianului român în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris din 1919, cum sunt Programul Conferinţei, cu semnăturile autografe ale tuturor participanţilor sau Notele luate de Ion Pillat la audierea lui Ion I.C. Brătianu în Comisia Afacerilor Româneşti, prezidată de Andre Tardieu, preşedintele Consiliului francez, cu privire la revendicările româneşti de la Conferinţa de Pace.

Ion (Ionel) I. C. Brătianu (1864-1927), lider al Partidului Naţional Liberal vreme de aproape două decenii, a fost o personalitate marcantă a politicii româneşti a secolului XX. Contribuţia sa a fost definitorie în adoptarea unor direcţii de acţiune care au vizat: perioada neutralităţii şi intrarea României în război alături de Antantă, desăvârşirea statului naţional român, reformele agrară şi electorală, redactarea constituţiei, afirmarea României pe plan internaţional.

Odată cu alegerea sa ca membru de onoare al Academiei Române, în anul 1923, Brătianu declara: „Am învăţat să preţuiesc Academia ca cel mai înalt institut de cultură naţională şi cel mai de seamă organ al unităţii neamului”.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 22-30 octombrie 2020 şi poată fi vizitată în intervalul orar 10-14, cu programare la adresa: directie@biblacad.ro, cu cel puţin o zi înainte.

Vernisajul se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor de protecţie anti Covid-19 în vigoare, în sală putând fi prezente maximum 20 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *