eubrexit

Brexit – Peste 280000 de români au făcut cerere de rezidență în UK

Social Actualitate

Ambasada României în Marea Britanie informează că 280.600 de cetățeni români din Regatul Unit au depus, până la 9 octombrie, solicitări de înregistrare pentru a primi statutul de rezident în cadrul procedurii EU Settlement Status (EUSS).

Din cele 1.860.200 de solicitări depuse de cetățenii europeni din Regatul Unit, 15% sunt din partea cetățenilor români, potrivit unui comunicat de presă.

Cetățenii europeni aflați pe teritoriul Regatului Unit vor putea să continue să locuiască, să muncească sau să studieze și după data de 31 decembrie 2020 (în cazul ieșirii Regatului Unit din UE fără un acord), respectiv 30 iunie 2021 (în cazul unui BREXIT cu acord), doar dacă vor solicita înregistrarea ca rezidenți în cadrul procedurii EUSS.

Potrivit procedurii, cetățenii europeni au posibilitatea să aplice, în funcție de perioada pe care au de când se află în Regatul Unit, pentru două variante de rezidență: settled status (dacă locuiesc deja de cel puțin 5 ani) sau pre-settled status (dacă locuiesc de mai puțin de 5 ani).

Conform informațiilor furnizate de autoritățile britanice, dintre cele 1,860,200 de solicitări depuse, 1.524.500 au fost deja finalizate, 61% fiind pentru settled status, iar 38% pentru pre-settled status.

Detalii privind procedura de înregistrare pot fi obţinute de pe pagina de web a Ministerului britanic de Interne (Home Office): https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *