comisia europeana

Bruxelles  – Delegaţia României la reuniunea formală a Consiliului Afaceri Externe – Comerţ

Politica

Secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Dimitrie – Horaţiu Clepan, a condus delegaţia României la reuniunea formală a Consiliului Afaceri Externe – Comerţ, organizată vineri, 25 noiembrie a.c., la Bruxelles, de către Preşedinţia cehă la Consiliul Uniunii Europene, informează Ministerul Turismului într-un cominicat.
Principalele subiecte de pe agenda de discuţii au vizat reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi pregătirile pentru cea de-a 13-a Conferinţă Ministerială a OMC (CM13), relaţiile comerciale dintre UE şi SUA, respectiv relaţiile comerciale cu Ucraina şi sprijinul acordat acesteia de către UE.

„Reforma OMC reprezintă un obiectiv vital al consolidării sistemului comercial internaţional deschis, incluziv şi bazat pe reguli, respectiv restabilirii încrederii în capacitatea organizaţiei de a livra rezultate şi de a încuraja o dezvoltare sustenabilă şi rezilientă a economiilor de piaţă. În acest sens, România sprijină eforturile necesare modernizării OMC, astfel încât aceasta să poată continua să-şi îndeplinească în mod eficient obiectivele şi să abordeze provocările secolului XXI”, a declarat secretarul de stat Dimitrie – Horaţiu Clepan.

Sistemul multilateral de comerţ organizat sub egida OMC se confruntă în prezent cu cea mai profundă criză, astfel reforma şi modernizarea OMC reprezintă una dintre principalele priorităţi în domeniul politicii comerciale, aspect fundamental pentru asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabilă la nivel global, fapt cu atât mai relevant în actualul context internaţional marcat de impredictibilitate şi accentuarea politicilor protecţioniste. În acest sens, România a apreciat necesitatea implicării proactive în eforturile de avansare a negocierilor desfăşurate la Geneva, în vederea pregătirii celei de-a 13-a Conferinţe Ministeriale a OMC şi a obţinerii unor rezultate concrete cu acest prilej.

În contextul ultimelor evoluţii din sfera comerţului internaţional şi a parteneriatului transatlantic, oficialul român a subliniat în intervenţia sa importanţa extinderii cooperării bilaterale şi a aprofundării relaţiilor UE-SUA pe toate palierele, cu accent pe facilitarea comerţului şi a investiţiilor bilaterale, soluţionarea barierelor comerciale şi cooperarea privind reforma OMC.

De asemenea, având în vedere impactul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse asupra comerţului şi relaţiilor economice ale Ucrainei, dar şi ale Republicii Moldova, secretarul de stat Dimitrie – Horaţiu Clepan a reiterat susţinerea României pentru sprijinirea Ucrainei şi a tuturor statelor partenere DCFTA, precum şi pentru liberalizarea comerţului în relaţie cu Republica Moldova, de o manieră similară cu cea urmată în relaţie cu Ucraina.
La reuniune au participat miniştrii responsabili pentru comerţ din statele membre ale UE şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene şi comisar pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Informaţii de background:
Consiliul Afaceri Externe – Comerţ reprezintă cel mai înalt for decizional la nivelul Consiliului Uniunii Europene privind subiecte aferente implementării şi conturării politicii comerciale comune. Statele membre sunt reprezentate de miniştrii responsabili pentru domeniul comerţului internaţional, această formaţiune a Consiliului reunindu-se, de regulă, de două ori pe an sau de oricâte ori este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *