Dinant – locul unde s-a născut saxofonul

Lifestyle Travel

Dinant este un oraș mic din Belgia, din regiunea francofonă Valonia, situat pe malul râului Meuse. Este o destinatie turistică încântătoare,cu un ansamblu de priveliști uluitoare, cu un mediu fruoms de explorat, cu atracții istorice miestoase și specialități gastronomice delicioase.

Faima turistică a orașului este legată de inventatorul saxofonului – Alphonse Sax, care s-a născut aici la 6 noiembrie 1814. Dinant îl comemorează pe Alphonse Sax cu statui gigantice care înfățișează saxofoane mari, decorate în stil diferit și împrăștiate în tot orașul.

Casa inventatorului este un mic muzeu care se poate vizita gratuit, unde puteți admira primul saxofon realizat, și unde puteți afla mai multe despre viața lui Alphonse Sax. În fața casei se află o sculptură din bronz care îl înfățișează pe Adolphe stând pe o bancă.

Emblema orașui este Colegiata Notre-Dame (Biserica Maicii Domnului) – o catedrală gotică din secolul al XIII-lea. Biserica Notre Dame a fost construită pe locul unei biserici anterioare, care a fost distrusă de o prăbușire a unei stânci în 1227. Din biserica originală, a mai rămas doar un pridvor în stil romanic, care se află în partea dreaptă când se privește fațada principală. În interior vă veți bucura de lumina pe care o are magnificul vitraliu (unul dintre cele mai mari din toată Europa). De asemenea, scenele biblice sunt foarte interesante.

Printre lte atracții se numără:
Cetatea Dinant – cu vedere asupra orașului și a râului Meuse care străbate orașul este cel mai bun punct de observație din Dinant și una dintre cele mai faimoase atracții ale sale.
Cetatea se află peste 100 de metri înălțime, în vârful unei stânci și, nu mai este cea originală, deoarece a fost reconstruită în 1815 pe un loc care a fost inițial fortificat în 1051, pe vremea când regiunea era condusă de Prințul-Episcopat de Liège.

Odată intrați între zidurile acestei impresionante cetăți medievale pierdeți-vă în labirintul de alei și străzi înguste. De pe terasa panoramică se poate admira una dintre cele mai impresionante priveliști ale Dinantului și împrejurimilor sale. Acolo veți găsi și un muzeu de istorie. Cetatea poate fi vizitată urcând 408 trepte abrupte sau mai confortabil cu telecabina;

Podul Charles De Gaulle – dedicat președintelui Republicii Franceze Charles De Gaulle, care a fost rănit în luptă la Dinant în timpul Primului Război Mondial. Este un pod care traversează orașul și unde puteți vedea 28 de saxofoane dedicate țărilor care alcătuiesc Uniunea Europeană. Dar pe lângă aceasta, veți fi încâtați de vederile panoramice ale orașului care se pot vedea de pe acest pod;

„Grotte de Dinat La Meravigliosa” – o altă atracție cu adevărat unică în Dinant este peștera „Grotte de Dinat La Meravigliosa”, o minune naturală care se găsește chiar în centrul orașului. Caracterizată de trei kilometri de tuneluri naturale săpate în stâncă a căror intrare se află la doar 10 minute de mers pe jos de centrul istoric. Acest labirint autentic de stalactite și stalagmite a flost descoperit în 1904 și este considerat a fi printre cele mai frumoase din Belgia.

Nu uitați de croazierele care pleacă de pe malul râului Meuse cu diverse destinații și navighează încet pentru a permite turiștilor să admire peisajul dintr-o altă perspectivă. Sunt bărci care pleacă la apus și vă permit să luați masa pe râu, admirând apusul din barcă.
Este bine cunoscut faptul că locurile cu căi navigabile au întotdeauna un farmec aparte, prin urmare priveliștea râului este unică, mai ales noaptea, poate în timp ce savurați o cină la lumina lumânărilor într-unul dintre numeroasele restaurante care se află de-a lungul malurilor.

Vizitați orașul vara, deoarece, pe lângă faptul că o să vă bucurați de culorile caracteristice unui oras fluvial, puteți practica diverse sporturi, precum caiac si drumeții.
În ceea ce privește gastronima, cartofii prăjiți, cei pe care îi asociem cu Statele Unite se spune că au fost inventați aici. Așadar pentru o masă rapidă puteși servi cartofi prăjiți și midii tipice. Există multe restaurante turistice răspândite în jurul orașului, care servesc scoici și cartofi prăjiți, păstrăv, carne de vită locală, șuncă din Ardenne și brânzeturi locale.

Flamiche este un alt produs tipic, foarte bun, făcut din ouă, smântână și o brânză locală. Există de asemenea, restaurante unde puteți gusta preparate din bucătăria belgiană și franceză. Se recomanda aperitivul din ficat de gâscă, scoicile si pieptul de rață în sos de portocale.
Așeazăți-vă la o masă într-unul dintre numeroasele baruri din centru și comandați specialitățile din zonă, precum de exemplu excelentul „Couque de Dinant” – una dintre emblemele majore ale tradiției locale. Este un biscuit dulce, foarte mare, sculptat ca o operă de artă , renumit pentru duritatea sa, compus dintr-o bază de miere, făină și zahăr. O altă particularitate a sa – este produs în diferite forme, inspirate de anotimpuri si sărbători. Tradiția sa datează din Evul Mediu, când resursele erau limitate și profitau de ceea ce aveau la îndemână pentru a face delicatese ca acestea.

Nu uitați de clătitele excelente cu orice gust posibil, dar mai ales cu gustul inevitabilei ciocolate belgiene.
Nu uitațți de berea Leffe produsă aici. Există multe tipuri de gustat în numeroasele baruri și chiar în muzeul berii. Iubitorii de bere nu trebuie să rateze Muzeul Maison Leffe. Dinant este un nume cunoscut pasionaților de bere – Leffe s-a născut ca bere tradițională produsă de călugări în interiorul unei mănăstiri care avea sediul în zonă. Originile sale datează din 1240. Pentru a afla povestea acestei legende a berii, vizitați muzeul Maison Leffe, găzduit în La Merveilleuse (un hotel de lux aflat într-o fostă mănăstire). Veți putea descoperi procesul de producție a diferitelor tipuri de bere Leffe care sunt produse aici și principiile care reglementează asocierile alimente-bere. Muzeul este interactiv și poate fi vizitat fără a face un tur ghidat, iar vizita se încheie cu o degustare.

În ceea ce privește cazarea, oferta hotelieră din Dinant este foarte bună pentru toate tipurile de vacanțe și toate buzunarele și, propune de la hoteluri de lux, moderne și confortabile, la pensiuni și apartamente. Orașul are diverse hoteluri în micul centru istoric și mai ales, de-a lungul râului.

Pentru a ajunge în Dinand, în primul rând, trebuie să ajungeți la Bruxelles care se află la puțin sub 100 km. De la Aeroportul Zaventem din Bruxelles, puteți lua trenul direct până la Dinant (va dura aproximativ două ore și jumătate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *