Bruxelles – Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Politica

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 25 ianuarie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles.

În cadrul reuniunii, la capitolul Aspecte Curente, au fost abordate mai multe teme de actualitate precum strategia UE de distribuire a vaccinurilor către țări din afara UE, cazul Navalnîi și recentele proteste din Rusia, relațiile transatlantice, evoluțiile recente privind Turcia, zona Golfului, Hong-Kong, Venezuela, relația UE-Egipt și altele. De asemenea, miniștrii au mai abordat subiectele diplomației climatice și relațiile UE-Regatul Unit în domeniul politicii externe și de securitate, în cadrul unei discuții informale la dejun. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a evoluțiilor recente privind înființarea și găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Referitor la strategia UE de distribuire a vaccinurilor către țări terțe, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea pentru crearea unui mecanism de sprijin al statelor din vecinătate în procurarea vaccinurilor anti-Covid, subliniind importanța solidarității, precum și faptul că securitatea sanitară a UE depinde de cea a regiunii extinse. A arătat că, până când capacitățile de producție și distribuție vor putea răspunde cererii din partea terților, UE trebuie să intensifice dialogul cu partenerii pentru sprijinirea acestora pentru pregătirea campaniei de vaccinare, inclusiv prin dezvoltarea strategiilor naționale de vaccinare. A evidențiat, de asemenea, necesitatea ca UE să acorde sprijin statelor partenere în domeniul comunicării strategice pentru combaterea dezinformării în legătură cu lupta împotriva pandemiei și vaccinarea anti-Covid.

Referitor la relațiile transatlantice, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea puternică a României pentru obiectivul UE de a aprofunda coordonarea și dialogul cu SUA. A subliniat importanța consolidării parteneriatului UE-SUA, arătând că Administrația Biden reprezintă o oportunitate deosebită pentru revigorarea și dezvoltarea relațiilor, pe baza apartenenței la aceeași comunitate de securitate și valori. Totodată, oficialul român a explicat că ar trebui abordată cu prioritate consolidarea rezilienței strategice transatlantice, cu obiectivul reducerii dependenței de actori care nu împărtășesc aceleași seturi de valori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *