Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 570 de milioane

Politica

Guvernul României a aprobat în ședința de joi, Hotărârea de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Ministerului Sănătății.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, Hotărârea de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății.

Prin acest act normativ se alocă, suplimentar, Ministerului Sănătăţii, suma de 570.000 mii lei, fondurile fiind repartizate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Din această sumă, cea mai mare parte, peste 400 000 mii lei vor fi utilizați pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exemplu: asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV-2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică, acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia, realizarea activităților necesare pentru asigurarea colectării si testării sângelui si produselor sanguine, realizarea activităților de transplant de organe, țesuturi si/sau celule de origine umana.

De asemenea, suma de 65.000 mii lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătății pentru achiziționarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID.

Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențelor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare.

Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătății din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *