klaus iohannis

CCR a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind bugetul de stat pe 2019

Social

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019.
Proiectul a fost trimis pe 22 februarie, de către şeful statului, la CCR, pentru control de neconstituţionalitate. Sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea proiectului de buget pe 2019 a fost respinsă de către judecătorii Curţii Constituţionale cu majoritate de voturi.

Magistraţii au admis însă sesizarea pe legea plafoanelor care a permis mărirea plafonului pentru deficitul bugetar.

Proiectul de buget va merge acum înapoi la Cotroceni pentru promulgare. Preşedintele Klaus Iohannis mai are acum la îndemână posibilitatea de a retrimite bugetul în Parlament pentru reexaminare, dar acest lucru ar amâna şi mai mult adoptarea unui buget.

În ziua sesizării, șeful statului a spus că este acesta este „bugetul rușinii naționale, nerealist, supraevaluat și întârziat”.Șeful statului argumentează în obiecția de neconstituționalitate că au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

De asemenea, președintele susține că au fost încălcate prevederile constituționale și prin faptul că reprezentanții Consiliului fiscal nu și-au exprima opinia în legătură cu declarația de conformitate semnată de premier și ministrul Finanțelor, care fost prezentată Parlamentului El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *