Nuclearelectrica

Chinezii vor construi Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Social

Compania de stat Nuclearelectrica a semnat miercuri acordul preliminar cu China General Nuclear Power Corp (CGN) pentru realizarea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul se ridică la o valoare de 6,5 miliarde de euro.

„Acordul Investitorilor în formă preliminară prevede înființarea societății de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singura platformă tehnică și operațională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului. Data limită pentru înființarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnării Acordului Investitorilor în formă preliminară. JVCO este o societate pe acțiuni, înființată în temeiul Legii nr. 31/1990 privind societățile și va avea o durată inițială de 2 ani. Participația CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA, de 49%”, a transmis Nuclearelectrica.

Părțile semnatare ale acordului sunt Nuclearelectrica, CGN și subsidiara pe care chinezii și-au înființat-o în România în 2017, CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) CO. SA (CEEIR).

”Atingerea unui consens în procesul de negociere, reciproc avantajos pentru ambele părți implicate, concretizat prin aprobarea de către actionarii SNN a Acordului Investitorilor în formă preliminară, înseamnă de fapt demararea efectivă a măsurilor concrete de continuare și dezvoltare a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Pe durata inițială a noii companii de proiect de 2 ani vom defini și structura modelul de continuare a proiectului, fiind practic prima etapă esențială premergătoare construcției celor două Unități”, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.

Viceprim-ministrul Viorel Ștefan a declarat că Reactoarele 3 și 4 vor înlocui unitățile care vor fi retrase din cauza uzurii. „Pentru viitor, unitățile 3 și 4 nu vor fi necesare niciodată ca niciodată. Proiectul Unităților 3 și 4 din Cernavodă va asigura nu numai energie curată și sigură pentru viitor, ci și un număr semnificativ de locuri de muncă pentru români. Dacă se estimează că industria locală poate asigura un număr de 19.000 de locuri de muncă dedicate finalizării proiectului, din care 11.000 existente, îngrijirea poate fi adăugată la 8.000 „, a mai spus Viorel tefan.

Semnarea acordului vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să impună reguli împotriva investițiilor agresive ale Chinei și Rusiei, în special în domeniile strategice. În acest moment, Nuclearelectrica asigură 18% din producția României de energie cu două reactoare nucleare. Celelalte două vor duce la dublarea acestei cantități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *