CNA – prima reuniune a celor 8 Autorităţi de Reglementare în Audiovizual din Flancul Estic

Social

Luni, 11 Aprilie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat prima Reuniune a celor 8 Autorităţi de Reglementare în Audiovizual din Flancul Estic (the 8th Eastern Flank Audiovisual Regulators – EFAR8 – Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi România), în regim de videoconferinţă, în contextul crizei regionale şi a conflictului din Ucraina, informează CNA într-un comunicat.

“Obiectivul principal al ERAF8 este de a întări Flancul Estic în ceea ce priveşte reglementarea domeniului audiovizual, asigurarea echilibrului informaţional şi protejarea rolului jurnaliştilor în contextul pluralismului media.

Statele membre din Flancul Estic împărtăşesc valori similare şi sunt vulnerabile prin provocări similare. Legislaţiile fiind asemănătoare, în virtutea apartenenţei la Uniunea Europeană, s-a considerat necesară fortificarea procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război dar fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenţie deosebită situaţiei din Ucraina.

Statele participante au prezentat narativele şi măsurile întreprinse pentru a contracara manipularea în contextul conflictului din Ucraina şi a fost abordată tema procedurilor tehnice de retransmisie a radiodifuzorilor din statelor membre în Ucraina şi din Ucraina către teritoriile UE.

Identificarea narativelor comune din Flancul Estic a determinat constituirea unui mecanism de lucru, bazat pe schimbul de bune practici, prin care statele membre să se informeze reciproc, din timp, cu privire la tematicile de manipulare şi dezinformare în contextul conflictului din Ucraina şi măsurile de contracarare a dezinformării.

La finalul reuniunii, România a propus organizarea la Bucureşti a celei de-a doua reuniuni, cu participarea fizică a statelor membre EFAR8, în septembrie anul acesta”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *