Cortina d’Ampezzo – “Regina Dolomiților”

Actualitate Lifestyle

Cortina d’Ampezzo este principala stațiune turistică din sudul Alpilor Dolomiți italieni, din provincia Belluno, cunoscută mai ales pentru sporturile de iarnă.

Situată în Valea Ampezzo, a devenit o destinație turistică căutată atât pentru vacanțele de vară, cât și pentru cele de iarnă dedicate sportului, vieții sociale și divertismentului.

Este cea mai frecventată destinație de cei care caută un loc exclusivist pentru a petrece timpul pe pârtia de schi, și nu este neobișnuit faptul să întâlnești vedete din showbiz rătăcind prin buticurile sau cluburile de noapte ale orașului.

Titlul de “Regina Dolomiților” nu este obținut întâmplător, deoarece Cortina d’Ampezzo este o adevărată perlă amplasată într-unul dintre cele mai evocatoare peisaje montane din Italia.

Cortina d’Ampezzo nu este doar “Regina Dolomiților”, ci și “Regina Zăpezilor”. Își datorează o mare parte din faimă, pârtiilor sale de schi moderne și funcționale și teleschiurilor. Există trei zone de schi: zona de schi Tofana, zona de schi Faloria Cristallo Mietres și zona de schi Lagazuoi 5 Torri.

După cum se știe, stațiunea face parte din complexul Dolomiti Superski și are pârtii cu dificultăți diverse, pentru schiul alpin și schiul de fond, precum și un parc de zăpadă pentru toți snowboarderii, începători sau experți.

Numeroasele competiții internaționale de schi care se desfășoară aici, confirmă excelența zonei de schi. Dintre acestea, cel mai important eveniment și o sursă de mare mândrie pentru localitate sunt, cu siguranță Jocurile Olimpice de iarnă din 1956, primele difuzate în direct la televiziune.

În stațiune găsiți nenumărate opțiuni de divertisment pentru cei mici: de la săniuș, patinaj, hochei pe gheață, până la drumeții și multe alte activități, supravegheate de ghizi. Stațiunea dispune de mai multe școli de schi cu instructori cu înaltă experiență, atât pentru cursuri de grup, cât și pentru lecții private. Toate acestea fac din Cortina d’Ampezzo o oprire ideală și pentru familii.

În ceea ce privește plimbările montane, este recomandat să vizitați Cinque Torri, cele mai spectaculoase vârfuri din zonă, la care se poate ajunge cu o telecabină. O altă excursie, minunată este la Lacul Sorapiss, care se află la 12 km de Cortina d’Ampezzo, la o altitudine de 1.925 metri deasupra nivelului mării. În ochii vizitatorilor, lacul oferă o frumoasă culoare turcoaz a apei, înconjurată de masive stâncoase. Nu ratați cascadele Fanes, traversând păduri, canioane și cascade.

De asemenea, puteți merge pe jos pentru a descoperi centrul istoric. Turul orașului începe de la Piazzetta San Francesco parcurgând străzile din Cortina până la bazilica Sfinților Filipo și Giacomo, construită între 1769 și 1775. În interior găsim vechile altare de marmură și picturi reprezentând martirii celor doi sfinți.

În oraș există două muzee – Muzeul Paleantologic R. Zardini care găzduiește cea mai importantă colecție de fosile din Dolomiți și Muzeul Etnologic al Regolei d’Ampezzo, care colectează descoperirile istorice ale vieții țărănești și pastorale ale populațiilor locale.

În perioada sărbătorilor de iarnă, târgul de Crăciun care animă Corso Italia nu trebuie ratat. De la meșteșuguri locale până la jucării, de la gastronomia locală la cele mai neobișnuite idei de cadouri pentru Crăciun, standurile tradiționale din Cortina d’Ampezzo oferă turiștilor o gamă largă de articole și delicatese, cum ar fi: dulciuri, vinuri și produse alimentare locale.

Stațiunea este bine cunoscută în străinătate, mai ales pentru străzile sale comerciale fermecătoare care se mândresc cu un număr mare de buticuri, magazine de: bijuterii, artizanat, ceasuri și magazine unde puteți găsi articole originale de la cele mai importante mărci internaționale. Pe lângă celebrul Corso Italia, Via XXIX Maggio oferă și nenumărate tentații de cumpărături, cu o serie de magazine care vând articole pentru casă și pentru iubitorii de sport.

Cei care vor să se distreze au ocazia să experimenteze viața de noapte, strălucitoare din Cortina. Noaptea, locația splendidă își schimbă aspectul și oferă o gamă largă de baruri, cluburi și discoteci, devenind capitala mondenității și divertismentului.

În Cortina, bucătăria este rezultatul fuziunii aromelor tipice austriece și venețiene. Acestea sunt mâncăruri tradiționale cu adevărat gustoase: găluște, fripturi, tocănițe pe bază de porc și vânat, mămăligă și ciuperci, deserturi delicioase, cum ar fi plăcinte cu mere și gogoșile cu diferite umpluturi.

În ceea ce privește cazarea, Cortina oferă oaspeților săi peste 25.000 de paturi cu o gamă largă de opțiuni: de la hoteluri renumite și prestigioase de cinci stele la hoteluri pentru familii (peste 60 de hoteluri în valea Ampezzo), campinguri, cazare privată, reședințe și pensiuni. Mai mult de jumătate din totalul hotelurilor au 3 stele și sunt adaptate nevoilor familiilor, oferind săptămâni albe și pachete speciale de vară.

Pentru toți iubitorii de schi care doresc să ajungă ușor și rapid la pârtii, ideal este să găsească cazare lângă pârtie. Un exemplu ar fi Hotelul Villa Oretta, ideal pentru cei care iubesc schiul. Este situat la câțiva metri de pârtiile de schi și are tot confortul pentru a petrece un sejur complet datorită camerelor sale primitoare, în stil montan, unde parfumul lemnului este predominant.

Hotelul oferă și posibilitatea de a mânca într-un restaurant cu produse tipice și specialități locale întotdeauna disponibile turiștilor, dar și cu posibilitatea de a personaliza meniul pentru copii sau pentru persoanele cu alergii și intoleranțe speciale. Totul, chiar și în restaurant, este atent conceput pentru a oferi oaspeților senzația de a fi acasă, răsfățați și întâmpinați într-o îmbrățișare caldă de familie.

În sezonul de iarnă, Cortina d’Ampezzo, este bine deservită de mijloace de transport și este ușor de accesat și cu propria mașină, chiar și cu trenuri și autobuze care vă duc direct sus la munte și în văile limitrofe.

Cu mașina, distanța de la Cortina la Milano este de aproximativ 400 km, de la Bologna este de aproximativ 300 km, în timp ce distanța de la Cortina la Veneția este de aproximativ 160 km. Cu mașina, urmați autrostrada A4 din Milano și apoi luați A27 ieșirea Belluno sud sau A22 ieșirea Bressanone nord. Apoi, restul drumului este strada statale – SS51.

De asemenea, există mai multe linii de autobuz pentru a ajunge la Cortina care pleacă din Milano, Veneția, Treviso, Bologna, Modena și alte stații, deservite de compania Cortina Express și ATVO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *