Paris

Cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice, percheziţii la Primăria Parisului

Externe

În cadrul unei anchete preliminare privind presupuse deturnări de fonduri publice în urma călătoriei de anul trecut a Primarului Anne Hidalgo în Tahiti, Poliţia a percheziţionat marţi birourile Primăriei Parisului. Este suspicionat faptul că această călătorie ar fi fost întreprinsă făcută sub pretextul pregătirii Jocurilor Olimpice pe care le găzduieşte la vară capitala Franţei, au declarat marţi surse judiciare citate de presa franceză.

Ancheta a fost deschisă în noiembrie 2023, în urma unei plângeri depuse de o asociaţie anticorupţie. Suspiciunile sunt de luare de mită şi deturnare de fonduri publice şi vizează „călătoria în Tahiti a doamnei Anne Hidalgo şi a unei delegaţii a Primăriei Parisului”, a precizat sursa judiciară.

Anne Hidalgo a răspuns în noiembrie la criticile privind călătoria sa în Polinezia Franceză, oublicând o listă a întâlnirilor la care a participat şi, deşi nu a vizitat locul de desfăşurare a competiţiei de surf de la Jocurile Olimpice Paris 2024, care se va desfăşura în Tahiti, a declarat că adjunctul său responsabil cu sportul a făcut-o.
Vizita lui Hidalgo a fost prezentată ca fiind una de inspectare a instalaţiilor, dar nu au fost publicate fotografii, iar adversarii săi politici afirmă că a fost vorba, de fapt, despre o vacanţă.

Potrivit asociaţiei anticorupţie care a depus plângerea, primarul Parisului „a profitat de această ocazie (deplasarea în Polinezia Franceză – n.r.) pentru a-şi vizita fiica, care locuieşte pe o insulă de lângă Tahiti”. Ea a fost însoţită de doi adjuncţi, precum şi de soţul ei, se mai arată în plângere. „Se pune imediat întrebarea cine a plătit pentru această călătorie”, a precizat asociaţia.

Potrivit Primăriei Parisului, cheltuielile de transport pentru delegaţia pariziană formată din şase persoane (trei consilieri şi trei membri ai personalului) s-au ridicat la 40.955 de euro, iar costurile de cazare şi masă la 18.545 de euro.

Comisia de etică a Primăriei a considerat că „Anne Hidalgo a efectuat o călătorie de afaceri în Noua Caledonie şi Polinezia, finanţată de către autoritatea locală din Paris, în perioada 16-21 octombrie 2023 dimineaţa, precum şi o călătorie privată din după-amiaza zilei de 21 octombrie până la 5 noiembrie 2023, plătită din fondurile sale personale”.
Jocurile Olimpice se vor desfăşura între 26 iulie şi 11 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *