halep

Simona Halep a câștigat procesul de la TAS și poate reveni pe teren

Actualitate Sport

Jucătoarea română de tenis, Simona Halep (32 de ani) a aflat marți verdictul de la TAS, care i-a redus suspendarea de la 4 ani (termen care curge de la data de 7 octombrie 2022 ) la doar 9 luni.

Ca urmare a deciziei Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Simona Halep poate reveni în circuitul profesionist de tenis, pentru că a depășit cu mult cele 9 luni de suspendare – perioada a expirat la 6 iulie 2023.
În decizia TAS, cei de la ITIA, care o condamnaseră la 4 ani de suspendare, sunt obligați să îi plătească Simonei Halep 20.000 de franci elvețieni taxe de judecată.

Inițial, Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat, substanță interzisă, iar ulterior cei de la ITIA au găsit nereguli și în pașaportul biologic al româncei.

Comisia de la TAS a emis următoarea decizie:
1. Recursul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibilă și se admite în parte.
2. Recursul depus de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de Tribunalul independent al ITF este admisibil și se respinge.

3. Decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.
4. Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției la 29 august 2022.

5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
6. Simona Halep beneficiază de credit pentru suspendarea provizorie executată începând cu 7 octombrie 2022.
7. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 până la 7 octombrie 2022 sunt descalificate, cu toate consecințele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, punctele din clasament și premiile în bani.

8. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor de judecată în valoare de 1.000 CHF (o mie franci elvețieni) plătite de fiecare dintre Simona Halep în ceea ce privește apelul său și de International Tennis Integrity Agency (ITIA) în ceea ce privește apelul său, care sunt reținute de TAS.

9. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să plătească Simona Halep suma de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elvețieni) cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale acesteia suportate în legătură cu această procedură de arbitraj.

Primul turneu la care Simona Halep poate reveni este Miami Open (19-31 martie 2024), dar nemaifiind în clasamentul WTA, înseamnă că va fi nevoită să ceară un wildcard.

Pasionații de tenis așteaptă cu nerăbdare revenirea Simonei pe teren. Hai Simona! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *