Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri – eliberând fiecare câte 100 de oameni

Externe

Rusia și Ucraina au anunţat joi că au schimbat 100 de prizonieri de război din fiecare tabără, la o săptămână după ce alte sute de soldaţi au fost schimbaţi în urma unui acord de acelaşi fel, potrivit AFP.

„Pe 8 februarie, în urma negocierilor, 100 de militari ruşi care erau în pericol de moarte în captivitate au revenit din teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În contrapartidă, au fost predaţi 100 de prizonieri de război ai forţelor ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat reîntoarcerea a „100 de ucraineni”. „Majoritatea sunt apărători de la Mariupol”, a precizat Zelenski, amintind de oraşul ucrainean cucerit de ruşi în 2022 după un asediu sângeros.

De la începutul războiului declanşat de Rusia, în februarie 2022, cele două tabere au efectuat 51 de schimburi de prizonieri, în urma cărora 3.315 militari ucraineni au fost predaţi Kievului, printre aceştia numărându-se şi cei 100 de prizonieri ucraineni din ultimul schimb.

Alţi 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei au murit luna trecută după ce avionul rusesc care-i transporta a fost doborât dintr-o eroare de antiaeriana ucraineană în regiunea rusă de graniţă Belgorod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *