Donald Trump-Mexic

Donald Trump vrea să retragă SUA din tratatul “Open Skies”

Externe

Administraţia Trump ar urma să anunţe că scoate SUA din tratatul „Open Skies”, tratatul care stabilește un regim de zbouri fără armament peste teritoriile a 34 de state, pentru a se promova deschiderea și transparența forțelor și activității militare, scrie CNN.

Potrivit Departamentului de Stat, tratatul Open Skies este conceput pentru a spori înțelegerea reciprocă și încrederea reciprocă, oferind tuturor participanților, indiferent de dimensiunea lor, un rol direct în colectarea informațiilor, prin imagini aeriene, despre forțele și activitățile care le interesează.

Potrivit scestui tratat, statele semnatare întreprind periodic inspecţii aeriene pentru a fotografia bazele militare, posibilele instalaţii nucleare şi alte potenţiale ameninţări la adresa stabilităţii internaţionale.
Și România a semnat tratatul, spaţiul aerian al țării fiind survolat de avioane ruseşti. La rândul lor, Forţele Aeriene Române au participat la misiuni de fotografiere a bazelor militare ruseşti.

„Iesirea din acest tratat ar fi încă un cadou pentru Putin. Nu a existat nici o consultare cu Congresul sau cu aliații noștri cu privire la această decizie consecventă”, au susținut democrații, într-o scrisoare către secretarul Apărării, Mark Esper, și către secretarul de stat, Mike Pompeo.
„Open Skies” e unul dintre nenumăratele tratate şi angajamente din care Trump lse retrage de când a venit în funcţie.

În august, Statele Unite s-au retras oficial din Tratatul privind forțele nucleare intermediare, pe care îl încheiaseră cu Rusia, ce interzicea desfăşurarea în Europa a rachetelor cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *