Notre-Dame

Donații de peste 750 de milioane de euro pentru Catedrala Notre-Dame

Lifestyle

De la teribilul incendiu care a mistuit acoperișul Catedralei Notre-Dame din Paris, pe 15 aprilie, donațiile pentru reconstrucția monumentului istoric au curs continuu. Astfel, în doar 10 zile, oameni simpli și miliardari au donat peste 750 de milioane de euro, scrie BBC News.

Potrivit unor estimări, sumele strânse din donații ar putea depăși astfel costurile reconstrucției catedralei. În același timp, în contextul în care oamenii s-au mobilizat și au dat dovadă de o generozitate ieșită din comun, există critici care susțin că banii ar fi putut fi cheltuiți mai bine, în alte scopuri.

Inclusiv ”vestele galbene”, care și-au continuat protestele și în weekendul ce au urmat incendiului, și-au manifestat nemulțumirea față de sumele uriașe de bani donați pentru catedrală.

De partea cealaltă a baricadei, cei care gestionează procesul de colectare a banilor fac apel la oameni să continue donațiile pentru că încă nu poate fi estimat costul real al reparațiilor de după incendiu.

O estimarea oficială a costurilor nu a fost făcută până acum. În condițiile în care catedrala este în proprietatea statului, asigurarea nu poate acoperi costurile de reconstrucție.

Untec, uniunea franceză a constructorilor din Franța, a estimat că restaurarea și reparația catedralei Notre-Dame va costa în jur de 600 de milioane de euro, fără taxe.

”Costul minim este în jur de 300 de milioane de euro, iar maximum poate ajunge la 600 de milioane, dar avem nevoie de două sau trei luni pentru a evalua exact” a declarat președintele Untec Pascal Asselin, pentru BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *