Putin - Kim Jong Un

Primul summit Putin – Kim Jong Un

Externe

La Vladivostok are loc primul summit între președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Întâlnirea survine la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim Jong Un cu președintele american Donald Trump a eșuat, din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Principalele subiecte de pe agenda summitului sunt rezolvarea pașnică a problemei nucleare din Peninsula Coreeană și asigurarea securității în Asia de Nord-Est. Liderii vor discuta, de asemenea, relațiile bilaterale, inclusiv legăturile politice, economice, culturale și umanitare. Nu sunt planificate semnături sau declarații comune.

Kim dorește ca prin această vizită să îşi mărească susţinerea străină pentru planurile sale de dezvoltare economică, în urma eşecului celui de-al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump din februarie de la Hanoi.

După eşecul summit-ului de la Hanoi, Kim cel mai probabil doreşte să arate că încă este căutat de liderii internaţionali şi că are la dispoziţie mai multe opţiuni, a afirmat Artyom Lukin, profesor la universitatea din Vladivostok.

„Kim nu vrea să pară prea dependent de Washington, Beijing sau Seul. În ceea ce priveşte Rusia, summit-ul Putin-Kim va reafirma statutul Moscovei de actor important în peninsula coreeană. Această întâlnire este importantă pentru prestigiul internaţional al Rusiei”, a precizat el.

În deschiderea întâlnirii, Kim Jong-un a mulțumit omologului său rus pentru organizarea discuțiilor și pentru disponibilitatea lui Putin de a găsi timp pentru întâlnire în programul său aglomerat. El a mulțumit, de asemenea, lui Putin pentru realegerea sa în 2018 ca președinte rus, continuând astfel “munca pentru a construi o Rusie puternică”.

Putin a declarat că este “foarte mulțumit” de vizita lui Kim Jong-un în Rusia, adăugând că diplomații din cele două națiuni au început negocierile cu mult timp înainte de summitul istoric.

El l-a felicitat pe liderul nord-coreean că a fost reales în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri de Stat. El a menționat, de asemenea, că anul trecut cele două state au marcat aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

″Îmi amintesc vizita mea în țara dumneavoastră. Tatal dumneavoastră a fost unul dintre autorii Tratatului privind prietenia dintre națiunile noastre”, a spus Putin.

“Sunt foarte bucuros de vizita lui Kom Jong-un în Rusia. Colegii noștri s-au pus de acord cu asta cu mult timp în urmă. În primul rând, aș dori să vă felicit pentru că ați fost ales într-un rol important – ca lider al RPDC. V-am trimis o scrisoare, dar sunt fericit să vă urez și personal. Aș dori să spun că anul trecut am sărbătorit 70 de ani de legături diplomatice între țările noastre.

Sunt sigur că vizita dumneavoastră în Rusia va contribui, de asemenea, la dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale și ne va ajuta să înțelegem modalitățile prin care putem contribui la soluționarea situației din Peninsula Coreeană, ce se poate face împreună, ce poate face Rusia pentru a sprijini pozitiv acest demers. Ne salutăm eforturile pentru dezvoltarea dialogului inter-coreean și pentru eforturile dvs. de a normaliza relațiile SUA-Coreea de Nord. Și, desigur, în ceea ce privește agenda bilaterală, trebuie să realizăm multe pentru a dezvolta legăturile comerciale și economice și legăturile umanitare”, a spus Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *