Ludovic Orban

Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului atacarea de urgenţă, la CCR, a ordonanţei comasării alegerilor

Politica

„Solicităm Avocatului Poporului să atace, fără întârziere, ordonanţa adoptată vineri de Guvernul PSD-PNL, dat fiind că Avocatul Poporului este singura instituţie care poate întreprinde, în acest moment, demersul la Curtea Constituţională”, au transmis liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac.

Aceștia au sesizat astăzi Avocatul Poporului pe ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, cerându-i să atace la CCR acest act normativ. Potrivit Opoziţiei, prin Ordonanţă, „Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”.

Alianţa Dreapta unită precizează că OUG 21/2024 pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale modifică elemente esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor şi mandatele aleşilor locali, cu doar trei luni înainte de data propriu-zisă a scrutinului, ceea ce contravine flagrant standardelor constituţionale, dar şi internaţionale.
Mai mult, potrivit sursei citate, perioada electorală (în care se încadrează strângerea de semnături de susţinere) începe pe 12 martie, ceea ce înseamnă că ordonanţa a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei zile înainte.

„Calendarul electoral era cunoscut de mult timp, era predictibil, iar comasarea nu este rezultatul unei situaţii neprevăzute, care nu a fost în controlul decidenţilor, ci este rezultatul unor negocieri politice care au fost începute târziu şi s-au prelungit foarte mult, riscând să pericliteze desfăşurarea în condiţii bune a alegerilor. De altfel, Curtea Constituţională a arătat, în repetate rânduri, inclusiv în Decizia nr. 426/2023, faptul că, cu cât este mai apropiat de data alegerilor momentul modificărilor legislative, cu atât „este mai puternică prezumţia că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele sale iminente, şi pot avea ca rezultat manipularea electoratului”, subliniază partidele într-un comunicat oficial.

„Nu în ultimul rând, prin devansarea alegerilor locale pentru ca ele să fie organizate la aceeaşi dată cu cele europarlamentare, sunt privaţi de dreptul de a vota tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între noua dată a alegerilor locale şi data iniţială (în luna septembrie). Mai mult de atât, prin instituirea unui termen de 60 zile, respectiv reducerea propusă a perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reşedinţei (vizei de flotant) chiar înainte de alegeri, se vor limita semnificativ drepturile de vot ale multor tineri, lucrători şi persoane care se bazau pe legislaţia existentă”, mai precizează Alianţa Dreapta Unită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *