ministrul de finante

Eugen Teodorovici a anunțat schimbarea modului de calcul al ROBOR

Actualitate Social

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri primele modificări la Ordonanţa lăcomiei. Acestea vor viza în special sectorul bancar şi Pilonul II de pensii. Eugen Teodorovici a spus că modul de calcul al indicelui ROBOR folosit pentru calculul ratelor la creditele în lei va fi schimbat. Acesta se va baza pe tranzacţiile efective şi nu pe cotaţii ca în prezent.

”După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114.

Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, modificările vizează scaderea ratelor românilor.
„Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenția noastră este de a duce mai jos costul finanțării românilor și este clar că este o diferență între ROBOR-ul bazat pe cotații si cel pe tranzacții, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm și anume o scădere, nu pot sa spun cât, pentru că este o variație, știți foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final”, a completat șeful finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *