Spotlight

Festivalul Internaţional al Luminii – Spotlight ediția 2019

Lifestyle

A cincea ediţie a Festivalul Internaţional al Luminii – Spotlight are loc în perioada 18-21 aprilie 2019 la Bucureşti.

SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii este cel mai mare festival din România dedicat luminii și tehnologiilor bazate pe lumină și include anual o serie de instalații de lumină, proiecții de video-mapping sau proiecte de iluminat arhitectural ale artiștilor locali și internaționali.

Evenimentul, ajuns la ediția a cincea, este organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB și are loc, anul acesta, în perioada 18-21 aprilie.

Festivalul Spotlight, începe joi, 18 aprilie, la ora 20:00. Lucrări semnate de artiști străini și români recunoscuți în domeniu vor îmbina arta și tehnicile cele mai inovatoare pentru a exprima valorile europene ce susțin tema ediției a V-a a festivalului – EuropeLights –, marcând, totodată, două evenimente majore ale anului: președinția României la Consiliul Uniunii Europene și deschiderea Sezonului România-Franța la București.

În cadrul festivalului au loc evenimente în care sunt prezentate instalaţii de lumină, proiecţii de video-mapping ori proiecte de iluminat arhitectural semnate de artişti locali şi internaţionali. Organizator principal al evenimentului este Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Concertul de deschidere va fi susţinut de DJ-ul Bob Sinclair. Vor fi expuse lucrări semnate de artişti din Franţa, Canada, România, Austria sau Marea Britanie. Partener internaţional al festivalului este „Fete des Lumieres Lyon”, conform unui comunicat de presă al ARCUB.
Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii SPOTLIGHT s-a desfăşurat între 23 şi 25 aprilie 2015, fiind deschis de un concert al trupelor Robin and the Backstabbers şi Alternosfera. Calea Victoriei a fost transformată într-o expoziţie-gigant iar spaţiile publice au fost revitalizate prin intermediul instalaţiilor interactive şi al spectacolelor de lumini. Au fost înscrise în concurs 30 de proiecte inovatoare iar câştigători au fost declaraţi Antonio Păun şi Thomas Herrera, studenţi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, cu instalaţia „Urban Neon Forest”.

Ediţia din 2016 a festivalului a avut loc între 5 şi 8 mai 2016, fiind deschisă de un concert susţinut de Zoli Toth Project şi Lords of Lightning. Pe tot parcursul acesteia, Calea Victoriei a fost închisă traficului rutier între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite. La această ediţie au fost iluminate şi clădiri emblematice din alte zone ale Bucureştiului, precum Foişorul de Foc, statuia „Leul” sau Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. ARCUB a estimat o participare de 200.000 de persoane la festival.

Ediţia a treia a Spotlight a avut loc între 20 şi 23 aprilie 2017, debutând cu „Illuminaire”, un spectacol de lumină al companiei austriece Phoenix Fire Dancers. De asemenea, au mai participat Art Safari cu reproduceri după operele pictorului Ştefan Luchian, Maxin10sity din Ungaria, Tom Brânduş, Les Ateliers Nomad. Parteneri internaţionali ai evenimentului au fost Festivalul Internaţional al Luminii din Berlin şi Signal Festival din Praga. Bugetul ediţiei a fost de aproximativ 500.000 de euro, conform unei declaraţii a directorului ARCUB din acea perioadă, Mihaela Păun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *