Frans Timmermans

Frans Timmermans – recomandă Marii Britanii să anuleze Brexitul

Externe

Marea Britanie ar trebui să se folosească de următoarele luni „pentru a se calma şi a regândi” decizia sa privind părăsirea Uniunii Europene, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, scrie Reuters.

„Sper că Marea Britanie va rămâne în UE”, a declarat socialistul Timmermans, cel care candidează la şefia Comisiei Europene la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai.

El a făcut afirmaţiile într-o dezbatere televizată cu principalul său rival, Manfred Weber, de la Partidul Popular European (PPE – centru-dreapta).

„Sper ca această amânare să fie folosită de Marea Britanie pentru a se calma şi a regândi lucrurile, poate pentru ca politicienii să fie mai responsabili cu lucrurile pe care le promit şi să analizeze din nou problema”, a declarat olandezul.

„Cine ştie ce se va schimba între timp?”, a afirmat el.
Sondajele arată că destui britanici s-au răzgândit cu privire la referendumul din 2016, când s-a votat în favoarea Brexitului cu 52% „pentru” şi 48% „împotrivă”. Însă premierul britanic Theresa May şi guvernul său se opun organizării unui nou referendum.

Timmermans speră să îl înlocuiască pe actualul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker de la PPE. El candidează din partea socialiştilor pentru şefia Comisiei Europene, cea mai puternică dintre instituţiile europene.

Marea Britanie va fi, cel mai probabil, în continuare membră UE când vor avea loc alegerile europarlamentare (23-26 mai), ceea ce înseamnă că britanici vor participa la scrutin. Partidul Laburist, aflat în opoziţie în Marea Britanie, ar putea ajuta socialiştii lui Timmermans să câştige mai multe dintre cele 751 de locuri ale Parlamentului European.

Weber nu are însă de câştigat din faptul că Marea Britanie va participa la alegeri pentru că niciun partid britanic nu face parte din PPE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *