Franța – Brigitte Macron susține introducerea uniformelor în școli

Externe

Prima doamnă a Franței, Brigitte Macron susține introducerea obligativității uniformei școlare, care ar putea combate inegalitatea socială în rândul elevilor francezi, potrivit BBC.

Aceasta a spus că elevii ar economisi, de asemenea, timp pentru a se îmbrăca și bani, care nu ar mai fi cheltuiți pe haine de brand. Comentariile sale vin în contextul în care Adunarea Națională a Franței dezbate un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, ar face uniformele obligatorii în școlile publice.

Ministrul educației, Pap Ndiaye, a declarat că nu va susține această lege.
Prima doamnă a Franței a fost anterior profesoară la o școală din nordul țării.
Deputatul care se află în spatele proiectului de lege, Roger Chudeau, este un membru al Adunării Naționale de extremă dreapta din Franța, care dorește ca toate școlile de stat să aibă uniforme în culorile proprii.
Propunerea sa sugerează că o uniformă ar putea elimina barierele sociale dintre elevi, care pot fi perpetuate prin intermediul îmbrăcăminții. Dar spune, de asemenea, că o uniformă universală ar putea împiedica introducerea în școli a hainelor religioase sau etnice.

Chudeau a susținut că sistemul educațional laic al Franței este din ce în ce mai atacat și i-a mulțumit doamnei Macron pentru sprijinul acordat proiectului său de lege privind uniformele școlare într-o postare pe o rețea de socializare: „Să sperăm că deputații vor vota în favoarea acestei măsuri aprobate de două treimi dintre francezi”. Parlamentarii de stânga au criticat-o pe prima doamnă pentru că a susținut „propunerea retrogradă” a extremei drepte.

Ministrul educației spune, însă, că nu crede că uniformele ar trebui să fie impuse prin lege. În schimb, el a spus că școlile private ar putea impune purtarea uniformelor dacă doresc.
„Îi avertizez pe cei care cred că purtarea unei uniforme va rezolva problemele în mod magic, fie că este vorba de probleme care implică mărci de accesorii sau Airpods… Uniformele nu vor rezolva problema”. a declarat dl Ndiaye.
În Franța, școlile de stat sunt gratuite și accesibile tuturor elevilor, în timp ce școlile private sunt cu taxă, adesea selective și pot cere elevilor să poarte uniforme.

Până în anii 1960, la școală se purtau în general halate pentru a proteja hainele copiilor de petele de cerneală. Acestea au fost eliminate treptat odată cu introducerea pixurilor cu bilă. Cu toate acestea, uniformele rămân standard în școlile din teritoriile franceze din Caraibe: Martinica, Guadelupa și Guyana Franceză, precum la o parte din liceele militare.

Brigitte Macron a fost vocală în ceea ce privește necesitatea de a găsi soluții pentru a stopa hărțuirea din mediul online, unul dintre videoclipurile sale solicitând măsuri urgente în acest sens în deschiderea unei reuniuni a UNESCO din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *