Gabriel Attal a devenit cel mai tânăr premier din istoria Franței

Externe

Președintele francez, Emmanuel Macron l-a numit marți pe ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de premier, în condițiile în care președintele francez încearcă să dea un nou suflu celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor europarlamentare, potrivit presei franceze și Reuters.

El va fi cel mai tânăr premier al Franței și primul care va fi deschis homosexual.
„Dragă Gabriel Attal, știu că pot conta pe energia ta și pe angajamentul tău pentru a pune în aplicare proiectul de revitalizare și regenerare pe care l-am anunțat”, a declarat Macron, care la sfârșitul anului trecut a spus că va anunța noi inițiative politice.

Decizia nu va duce neapărat la o schimbare politică majoră, dar semnalează dorința lui Macron de a încerca să treacă dincolo de reformele nepopulare de anul trecut privind pensiile și imigrația și de a îmbunătăți șansele partidului său centrist la scrutinul european din iunie.

Sondajele de opinie arată că tabăra lui Macron se află în urma partidului liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen cu opt până la zece puncte procentuale.
Attal, un aliat apropiat al lui Macron care a devenit un nume cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei COVID, îl va înlocui pe premierul demisionar Elisabeth Borne, au anunțat radio RTL și BFM TV. Nu a existat o confirmare oficială imediată a acestei decizii.

Attal a fost numit premier dupa ce Elisabeth Borne și-a prezentat luni demisia, acceptată de președintele Emmanuel Macron, care i-a mulțumit pentru activitatea „exemplară” în „serviciul națiunii”.
Borne a condus guvernul puțin peste un an și jumătate, iar de guvernarea ei se leagă de nepopulara reformă a pensiilor și controversata lege a imigrației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *