Iașiul devine „Capitala istorică a României”

Social

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul organizat cu prilejul declarării Municipiului Iaşi „Capitala Istorică a României”, la Palatul Culturii din Iaşi. Cu acest prilej președintele a acordat o serie de decorații, totodată l-a felicitat pe Mihai Chirica, primarul Iașului și, i-a inmânat copia decretului prin care Iașiul este declarată capitală istorică a României.
„Mă bucur să mă aflu în mijlocul dvs. pentru a celebra împreună 160 de ani de la prima Unire a Româmilor și pentru a-l cinsti pe domnul unirii, Alexandru Ioan Cuza. Iașiul a fost locul apropierii Moldovei de civilizația și valorile occidentale. Dreptate și frăție – a reprezentat prima deviză a tricolorului, inspirată de idealurile Revoluției Franceze. Unirea principatelor și angajarea în eforturile de inspirație occidentală s-au dovedit inseparabile”, a spus Klaus Iohanis.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a ținut să le mulțumească public celor care au susținut acest proiect. „Vreau să le mulțumesc public celor care au votat acest proiect. Îmi exprim cu deosebită emoție întreaga recunoștință față de cei care s-au implicat de-a lungul istoriei acestei națiuni. Acest oraș a fost implicat în toate momentele istorice care l-au desemnat capitală istorică. De astăzi înainte, ne mai desparte o singură zi: s-a făcut o reparație de drept față de ceea ce România trebuie să arate Iașiului. Acum 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza devenea primul principe al României moderne. Vrem să prețuim și efortul înaintașilor care, în Primului Război Mondial au adus capitala la Iași. Iașiul s-a transformat și a reușit să arate întregii lumi că poate duce mai departe stindardul înaintașilor noștri.”, a spus Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *