bani

Impozitarea pensiilor speciale – proiect de lege depus la Senat

Social

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a depus la Senat un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor speciale, cu mai multe procente.
Este vorba de toate pensiile care depăşesc pragul de 7.000 de lei.

Propunerea fusese anunţată ca măsură a Executivului, însă ministrul şi-a asumat-o ca propunere legislativă, în Parlament.
Potrivit proiectului de lege, semnat de Eugen Teodorovici, persoanele fizice care realizează venituri din pensii sau indemnizaţii pentru limita de vârstă, primite în baza unor legi speciale, sunt obligate la plata unei taxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă. Taxa este datorată numai în situaţia în care venitul lunar din pensie sau indemnizaţie pentru limită de vârstă, de la unul sau mai mulţi plătitori, după caz, din care se deduce impozitul aferent stabilit, este mai mare decât suma netaxabilă de 7.000 de lei, lunar.

Sunt vizate pensiile următoarelor categorii: angajaţii Curţii de Conturi şi cei ai Curţii Constituţionale, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi cei ai parchetelor de pe lângă acestea, şi personalul care funcţionează în cadrul Institututului de Expertize Criminalistice, funcţionarii publici parlamentari, parlamentarii personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviaţia civilă din România, corpul diplomatic şi consular, pensionarii militari, aleşii locali.

Propunerea legislativă prevede că vor fi impozitate toate pensiile care depăşesc 7.000 de lei. Între 7.000 de lei şi 10.000 de lei, inclusiv, impozitul aplicat este de 30%, iar peste 10.000 de lei, impozitul este de 50%, pentru suma care depăşeşte această valoare.

Impozitarea pensiilor speciale se face pe termen limitat, potrivit proiectului, până în data de 31 decembrie 2025, potrivit propunerii lui Eugen Teodorovici. Iniţiatorul justifică acest termen prin faptul că, la acel moment, se va finaliza recalcularea pensiilor, potrivit noii Legi a pensiilor, şi vor fi eliminate discrepanţele între sistemele de pensii speciale şi cele de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *