pensionarii

Indemnizație de 650 de lei lunar pentru bunicii care își îngrijesc nepoții – proiect

Social Actualitate

Potrivit unui proiect legislativ depus recent la Senat de senatorul PMP, Lucian Iliescu, pensionarii care au grijă de nepotii lor ar putea primi, începand cu anul viitor, o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora.

Proiectul prevede acordarea unui stimulent de inserție de 650 de lei pentru bunicul care va sta acasă cu cel mic, până la doi ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

În paralel, părintele care se întoarce la serviciu mai devreme de finalizarea concediului își păstrează stimulentul de inserție acordat deja prin lege.

„Conform propunerii legislative, pe perioada acordării stimulentului de inserţie, oricare dintre bunici beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizaţia, are acordul părinţilor acestuia/acesteia şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acesteia. Cuantumul lunar al indemnizaţiei este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserţie, la data depunerii iniţiativei fiind de 650 lei.”, se arată în proiectul de lege.

Există condiţia ca bunicii cărora li se acordă indemnizaţia să prezinte documente care atestă că se află în relaţii bune cu nepotul şi că părinţii acesuia şi-au dat acordul.

Dreptul la indemnizatia pentru cresterea nepoților va înceta atunci când beneficiarul este condamnat la închisoare, a decedat, nu mai îndeplineste condițiile inițiale (de exemplu, nu mai locuiește în România) sau atunci când, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poștale.
Prevederile inițiațivei ar intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *