Institutul European de Inovare şi Tehnologie îşi deschide primul Birou în România la UBB

Social

European Institute of Innovation & Technology (EIT – Institutul European de Inovare și Tehnologie) își organizează Biroul regional pentru România al secțiunii EIT-Digital la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), potrivit unui comunicat.

EIT (https://eit.europa.eu/) este un organism al Uniunii Europene, care are rolul de a susţine inovaţia şi dezvoltarea tehnologică europeană, în programul Orizont Europa având, pentru perioada 2021-2027, un buget de peste 3 miliarde de Euro. EIT-Digital (https://www.eitdigital.eu/), ca secţiune a EIT (KIC – Knowledge & Innovation Community), este cel mai mare ecosistem european de inovare digitală, având în centru tehnologiile bazate pe cercetare (DeepTech), cu focalizare pe DigitalTech, DigitalCities, DigitalIndustry, DigitalWellbeing şi DigitalFinance.

Organizarea Biroului Regional pentru România la UBB s-a realizat având în vedere profilul academic al UBB, la iniţiativa Boardului EIT (cu implicarea reprezentantului României, dl. Răzvan Nicolescu), cu sprijinul Cancelariei Primului Ministru, miniştrilor educaţiei şi cercetării, autorităţilor locale (Primărie şi Consiliu Judeţean), alături de partenerii UBB din ecosistemul clujean de inovare.

„UBB este un vârf de lance în zona „computer science” şi „innovation/technology” în ţară, cu vizibilitate şi impact la nivel internaţional (şi prin parteneriatele strategice cu Microsoft, SAS şi UiPath), astfel încât demersul EIT-Digital în ţară construieşte pe acest fundament. Mă bucur că am reuşit să aducem în oraş, dar pentru întreaga ţară, un birou al unei instituţii europene de referinţă în zona inovării/tehnologiei digitale. Biroul este organizat unde trebuie, adică într-o universitate globală, care prin Tradiţie & Excelenţă, generează Cultură-Ştiinţă-Inovaţie din 1581! Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în această decizie, iar Biroul EIT Digital de la UBB va servi pe oricine este interesat de inovare şi tehnologie în ţară şi i se adresează”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB are deja angajate programe complexe în cadrul EIT, precum programul de master în cybersecurity şi un program de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale pentru inovare. De asemenea, recent, două noi proiecte de educaţie şi cercetare-dezvoltare-inovare au fost câştigate la nivel european de consorţii internaţionale puternice (implicând şi UBB şi EIT sau experienţa UBB în EIT): (1) Specialised Education Programs in Cybersecurity and Robotics (consorţiul include şi UBB şi EIT) şi (2) Artificial Inteligence for Connected Industries (AI4CI) (consorţiul include UBB, în baza experienţei acesteia în EIT).

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.
Direcţia Comunicare şi PR a UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *