Italia – premierul Giuseppe Conte a demisionat

Actualitate

Premierul italian Giuseppe Conte a demisionat, marţi şi speră să primească din partea preşedintelui Sergio Mattarella un nou mandat.

După 500 de zile, guvernul Conte 2 s-a încheiat și criza guvernamentală este formal deschisă. Primul ministru Giuseppe Conte și-a informat, marți dimineața miniștrii din CDM(Consiglio dei Ministri) de la Palazzo Chigi despre intenția sa de a demisiona și a mulțumit miniștirlor: „Mulțumesc întregii echipe guvernamentale, fiecărui ministru, pentru fiecare zi a acestor luni împreună”.

Potrivit presei italiene, Conte a mers la Platul Quirinale pentru a înmâna demisia președintelui Republicii ,Sergio Mattarella.

Giuseppe Conte speră acum că va primi ocazia de a organiza un nou guvern de coaliţie şi de a reconstrui majoritatea parlamentară.

„Președintele Republicii și-a rezervat dreptul de a decide și a invitat Guvernul să rămână în funcție pentru gestionarea afacerilor actuale”, potrivit unui comunicat .

Se deschide astfel faza consultărilor în timpul căreia șeful statului va verifica posibila existență a unei majorități capabile să formeze un nou guvern. În caz contrar, scenariul care se deschide este cel al alegerilor.
Șeful statului ar trebui să înceapă să consulte partidele politice începând de miercuri după-amiază. Calendarul consultărilor va fi anunțat prin intermediul Biroului de presă.

Giuseppe Conte a pierdut majoritatea în Senat, camera superioară a Parlamentului, săptămâna trecută, când partidul partener Italia Viva, condus de fostul premier Matteo Renzi, a renunţat la conducere din cauza gestionării de către Guvern a crizei sanitare şi recesiunii economice.
Giuseppe Conte este premierul Italiei din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *