Joe Biden spune că există „unitate totală” între țările occidentale în conflictul cu Rusia

Externe

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, spune că există unitate totală între puterile occidentale în ce privește criza din Ucraina și conflictul cu Rusia. Președintele american a făcut declarațiile după o întâlnire prin videoconferință cu lideri europeni și ai NATO, relatează The Guardian.

În același timp, Marea Britanie a avertizat că vor exista sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, dacă o invazie împotriva Ucrainei va fi lansată.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu toți liderii europeni”, a spus Joe Biden la puțin timp după întâlnirea care a durat o oră și 20 de minute, luni.
La Londra, guvernul britanic a transmis că liderii s-au pus de acord în ce privește importanța unității internaționale în confruntarea cu ostilitatea crescândă a Rusiei. Marea Britanie a accentuat că discuțiile diplomatice cu Rusia trebuie să rămână prima prioritate, însă a precizat și că Moscova va suferi consecințe rapide și dure dacă o nouă incursiune în Ucraina va avea loc.

Regatul Unit a avertizat cu privire la sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei în cazul în care aceasta va invada Ucraina.

Și alți lideri au avertizat cu privire la costurile economice severe pe care le vor impune Rusiei în cazul unei invazii – cancelarul german, Olaf Scholz, spune că ține de Rusia să facă eforturi de dezescaladare, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la costurile severe ale unei noi agresiuni a Moscovei împotriva Ucrainei.

La întâlnire au participat și lideri ai Franței, Italiei, Poloniei și Uniunii Europene.
În ciuda insistențelor lui Putin că nu intenționează să atace, Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, în condițiile în care rușii deja au anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.
Putin cere garanții din partea Occidentului și promisiunea că Ucraina nu se va alătura NATO, însă revendicările sale au fost calificate drept inacceptabile de Alianța Nord-Atlantică și de puterile occidentale.

Anterior, NATO a anunțat suplimentarea trupelor și capacităților sale militare pe flancul estic, într-o încercare de a se consolida în fața unui posibil atac rusesc împotriva Ucrainei.

Luni, SUA au plasat 8.500 de trupe în alertă ridicată pentru desfășurarea în Europa. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spune că trupele vor fi disponibile în funcție de felul în care evoluează situația.

„În cazul în care NATO își activează forțele de răspuns rapid sau ne confruntăm cu o deteriorare rapidă a securității, SUA vor fi într-o poziție de a desfășura rapid în Europa echipe de luptă, logistică, medicale, de aviație, de informații, de monitorizare și recunoaștere, transport și alte capabilități. Orice desfășurare în Europa reprezintă eforturile noastre de asigurare a flancului estic al NATO și demonstrarea pregătirii noastre pentru a veni în sprijinul aliaților”, a adăugat Kirby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *