masini

Mașinile ar putea avea un nou sistem de frânare din 2020

Social

Patruzeci de state, printre care şi cele din Uniunea Europeană şi Japonia au semnat un proiect de acord ONU, pentru a fi introduse reguli prin care, din 2020, toate autoturismele şi autoutilitarele noi, să aibă sistem de frânare automat.

Proiectul ar urma să fie aprobat în luna iunie, iar obligativitatea va fi instituită doar pentru maşinile noi, nu şi pentru cele aflate deja în circulaţie.

„Maşinile vor fi echipate cu un senzor care va detecta vehiculele din faţă şi pietonii şi, în cazul în care maşina deteactează pentru că şoferul nu întreprinde nicio acţiune, îl avertizează. Dacă tot nu reacţionează, maşina va frâna automat. Este o funcţie automatizată, dar, atunci când vorbim în jargonul automatizării, sunt 5 niveluri la maşinile autonome. Acesta ar fi între nivelul doi şi nivelul 3”, afirmă Jean Rodriguez – purtător de cuvânt ONU pentru Europa.

În UE se vând anual aproximativ 15 milioane de mașini noi. În jur de 20 de milioane de maşini noi vor fi echipate în fiecare an cu sistemele automate de frânare. Iar asta va reduce semnificativ numărul de accidente şi de victime.

Măsura este gândită mai ales pentru orașe, datele arătând că în 2016 au murit în accidente rutiere în mediul urban la nivelul UE 9.500 de oameni, dintre care 40% pietoni.

„Se estimează o reducere a accidentelor de 37-40% şi asta ar duce la salvarea unor vieţi. Ne-am uitat pe cifrele din Uniunea Europeană şi vorbesc de Uniunea Europeană pentru că a sprijinit acest proiect de lege, ei bine, doar în UE, în 2016, au murit în accidente urbane 9.500 de oameni”, spune Jean Rodriguez – purtător de cuvânt ONU pentru Europa.
Noile reguli vor fi obligatorii pentru țările care vor alege să le ratifice la o reuniune în iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *