Mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi – iar proprietarii vor avea facilitatăți

Lifestyle

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat joi că maşinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi, iar acestea vor funcţiona ca un „paşaport verde”, aducând beneficii proprietarilor. Oficialul a spus că există un proiect în acest sens, agreat de Ministerul Mediului cu cel al Afacerilor Interne.

„Am făcut această propunere, iar MAI şi domnul ministru Bode susţin această iniţiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru maşinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre şi litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. (…) În curând vom avea şi legislaţie. În momentul respectiv o să fie mult mai uşor să acordăm facilităţi acelor maşini, în Bucureşti sau în marile oraşe – începând de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor oraşe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante. Acel număr verde va fi ca un paşaport verde pentru cel care a găsit soluţia şi a avut voinţa de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a declarat ministrul în cadrul conferinţei Green Report „Mobility and the city”.

Oficialul a mai spus că şi Ministerul Mediului se află în curs de a achiziţiona două maşini electrice şi că personal se află într-un proces de testare a mai multor modele. El a subliniat că preţurile sunt în continuare mari, dar că există totuşi o tentinţă de scădere a acestora.

„Sunt într-o perioadă de căutare şi am testat mai multe maşini electrice. Până la testare aveam un model hibrid. Modelul pe care l-am testat este unul extraordinar, este şi destul de scump, dar aşa sunt modelele noi. Este un pas important pentru societate şi pentru cei care încearcă să rupă impactul asupra mediului, mai ales în marile oraşe”, a completat ministrul.

Tanczos a reamintit că vineri este din nou „Vinerea verde” şi se va deplasa către Minister pe jos, cu bicicleta sau cu metroul.

În cadrul conferintei, ministrul a mai spus că Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu (AFM) sprijină acele UAT-uri care pun accent pe reducerea poluării aerului.

Tanczos a subliniat că există exemple de UAT-uri care au demarat acţiuni în acest sens, dar sunt şi primării locale care nu au lucrat prea mult pentru această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *