ministerul finantelor

Ministerul Finanţelor – împrumut de 3 miliarde de euro de pe pieţele externe

Social

Ministerul Finanţelor a împrumutat miercuri 3 mld. euro de pe pieţele externe, din care 1,35 mld. euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 mil. euro pe 15 ani şi 1,15 mld. euro pe maturitatea de 7 ani.

Împrumutul de 3 mld. de euro pe care Finanțele l-au luat, miercuri, de pe piețele internaționale – cea mai mare sumă luată până acum de România la o singură ieșire pe piețele externe, a fost o dovadă a încrederii investitorilor în această ţară, a declarat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

„Am decis să ne finanţăm, cum fac şi alte state normale, adică să mă împrumut pentru ce am nevoie în acest an în primul semestru, după care să încep să mă împrumut dacă doresc din piaţă şi costurile îmi convin ca şi Minister de Finanţe pentru anul care urmează.

Aşa este logica în orice Minister de Finanţe care ştie cum să procedeze vizavi de datoria unei ţări într-un mod responsabil. Faptul că este interes pentru titluri de stat în euro din partea investitorilor străini, asta înseamnă încredere pe termen lung într-o ţară, în Guvenul unei ţări.

Este primul an în care România iese pe un termen atât de lung, la 30 de ani (…) România reuşit azi să iasă în pieţele externe cu un volum foarte mare de titluri de stat în euro pe randamente diferite şi perioade diferite, cea mai mare fiind pe 30 de ani, ceea ce înseamnă foarte mult, este un mesaj foarte clar din partea pieţelor externe vizavi de economia românească”, a spus Teodorovici, la Digi24.

În 2018, Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe de trei ori, împrumutând cumulat 3,75 mld. euro și 1,2 mld. dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *