urna alegeri

PSD – “referendumul și europarlamentarele nu pot avea loc într-o secție”

Politica

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a confirmat, joi, că vor fi organizate secții de votare separate pentru europarlamentare și pentru referendum. Reprezentanții USR au fost cei care au anunțat inițial această mutare anti-referendum a PSD, spunând că miza ar fi o prezență redusă atât la referendum, cât și la europarlamentare, fapt care ar avantaja partidul condus de Liviu Dragnea.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral au fost secții de votare diferite”, a anunțat Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei pentru europarlamentare.

Senatoarea USR Florina Presadă susținea că PSD pregătește o ordonanță de urgență prin care să prevadă ca secțiile de votare pentru europarlamentare și cele pentru referendum să fie separate.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliției cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri și referendum, se folosesc aceleași secții de votare, azi, același PSD se pregătește să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secțiile de votare în care cetățenii vor vota pentru alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de Președinte în data de 26 mai 2019”, a scris Presadă pe Facebook.

Potrivit senatoarei USR, miza este o prezență redusă atât la referendum, cât și la europarlamentare, fapt care ar avantaja PSD.

„Toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%. Nu în ultimul rând, două rânduri de secții de votare înseamnă dublarea cheltuielilor – de la cheltuieli cu infrastructura până la plata membrilor din birourile electorale ale secțiilor de votare”, a precizat ea.

În 26 mai, când au loc alegerile europarlamentare, președintele Klaus Iohannis vrea să organizeze un referendum pentru justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *