Litoralul pentru toţi

Ministerul Sănătății – despre prezența E.coli în Marea Neagră

Social

Prezența unor concentrații mari de Escherichia coli (E.coli) în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre „denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute”, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

Având în vedere faptul că apa de îmbăiere „poate fi ingerată accidental, în cantități mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă”, potrivit specialiștilor Institutului de Sănătate Publică. Totuși, aceștia vin și cu o serie de recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile în această perioadă.

În urma informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la concentraţii mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite că aceste creşteri nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în ‘situaţie anormală’ şi nici în situaţia de ‘poluare pe termen scurt’, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale.

Potrivit unui comunicat al MS, ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la concentraţii mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite că prezenţa E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat, valorile determinate prin analize de laborator raportându-se la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:

– până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă;
– până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună;
– peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare.
În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită, clasificarea apelor de îmbăiere efectuându-se utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare, arată INSP.

„Aceste creşteri nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în ‘situaţie anormală’ şi nici în situaţia de ‘poluare pe termen scurt’, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale. Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”. se precizează în comunicat.

Prezenţa E.coli în apa potabilă şi apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreţinute, explică Institutul, care adaugă că pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie „0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri.

„Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă”, spune Institutul Naţional de Sănătate Publică.

E.coli – Sfaturi pentru prevenirea îmbolnăvirilor
INSP vine cu o serie de recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:
– Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi;
– Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere;

– Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spălatul pe mâini după folosire;
– Respectarea normelor generale de igienă;
– Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *