Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu a participat la Conferința privind reconstrucția Ucrainei

Politica

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a participat, în perioada 20-21 iunie 2023, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei (Londra, Regatul Unit), eveniment care a reunit participanţi de nivel înalt din aproximativ 60 de state şi 30 de organizaţii internaţionale, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile. Evenimentul a fost organizat de Regatul Unit şi Ucraina.

Dezbaterile din cadrul ediţiei din anul 2023 a Conferinţei au vizat acţiunile concrete care vor contribui la reconstrucţia Ucrainei, cu accent pe implicarea sectorului privat, şi pe reformele necesare pentru facilitarea investiţiilor şi susţinerea procesului de integrare în Uniunea Europeană.

În intervenţia naţională la Conferinţă, ministrul Luminiţa Odobescu a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv a atacurilor intensificate asupra infrastructurii civile. Totodată, a subliniat legătura dintre reconstrucţia Ucrainei şi procesul de aderare la Uniunea Europeană şi a menţionat, în context, importanţa dezvoltării conectivităţii fizice a Ucrainei cu Uniunea Europeană şi statele membre învecinate, punând accent pe necesitatea unei abordări regionale, care să ia în considerare şi rolul esenţial al Republicii Moldova în acest sens.

Ministrul Odobescu a accentuat rolul României ca platformă logistică, de aprovizionare şi industrială pentru eforturile de reconstrucţie ale Ucrainei. Ca ţară ce dispune de cea mai lungă graniţă terestră cu Ucraina, România a adoptat măsuri concrete pentru întărirea conectivităţii transfrontaliere. De asemenea, a evidenţiat cooperarea strânsă pe această temă în cadrul formatului trilateral România-Republica Moldova-Ucraina.

În contextul participării la Conferinţă, ministrul Luminiţa Odobescu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba. Discuţiile au abordat stadiul dialogului bilateral, progresele înregistrate pe diverse teme de cooperare, sprijinul României pentru Ucraina în contextul agresiunii ruse, precum şi respectarea drepturilor persoanelor aparţinând comunităţii române din Ucraina. Ministrul român a subliniat efortul cuprinzător al ţării noastre în sprijinul Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse. A punctat evoluţiile înregistrate în privinţa îmbunătăţirii conectivităţii şi a îndemnat la o coordonare strânsă pentru promovarea proiectelor bilaterale din sfera energiei, transporturilor şi conectivităţii digitale.

Luminiţa Odobescu a reconfirmat sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei. În acest cadru a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie 2022, în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.

Ministrul Luminiţa Odobescu a ridicat problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect. A exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Ministrul român al afacerilor externe a avut, distinct, o scurtă întrevedere cu ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galushchenko. Şeful diplomaţiei române a reconfirmat interesul ţării noastre pentru dezvoltarea conexiunilor energetice cu Ucraina, proces necesar pentru consolidarea securităţii energetice a ambelor state, precum şi a regiunii în ansamblu. A evocat în context utilitatea formatului trilateral de cooperare dezvoltat împreună cu Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *