Ministrul Apărării Naționale , Angel Tîlvăr – „Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României  

Politica

Ministrul Angel Tîlvăr: „Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României şi un contributor-cheie la securitatea țării și regiunii noastre”.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a primit marţi, 7 noiembrie, vizita de prezentare a noului ambasador al Republicii Franceze în România, Nicolas Warnery.

În cadrul întrevederii, ministrul Angel Tîlvăr a transmis că „Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României şi un contributor-cheie la securitatea ţării şi regiunii noastre. Relaţia de cooperare a ţărilor noastre în domeniul apărării s-a dezvoltat substanţial şi datorită angajamentului şi implicării Franţei în procesul de consolidare a securităţii flancului estic al NATO, în calitate de naţiune coordonatoare a Grupului de Luptă pentru apărare colectivă de pe teritoriul României”.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au accentuat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea europeană şi rolul esenţial al Grupului de Luptă pentru apărare colectivă din România în consolidarea credibilităţii şi eficienţei posturii colective din regiunea Mării Negre. Totodată, ambele părţi au exprimat susţinere fermă pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Pe dimensiunea UE, a fost evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării şi coordonării, inclusiv în cadrul iniţiativelor europene de dezvoltare de capabilităţi. De asemenea, au fost abordate şi angajamentele pe palierul misiunilor şi operaţiilor derulate sub egida Politicii de Apărare şi Securitate Comună, ministrul apărării evidenţiind contribuţia semnificativă a României în cadrul operaţiei EUFOR Althea din Bosnia şi Herţegovina, precum şi participarea consistentă în cadrul eforturilor operaţionale de pe continentul african, având în vedere importanţa asigurării unui mediu stabil şi în Sud.

Întâlnirea a prilejuit şi o trecere în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, respectiv, intensificarea contactelor politico-militare şi a cooperării practice în cadrul programului de pregătire şi exerciţii, precum şi cooperarea în cadrul NATO şi UE.

Ministrul Tîlvăr a amintit, de asemenea, discuţiile aplicate şi de substanţă avute în luna iunie, la Paris, cu omologul francez, Sebastien Lecornu.
Comunicat de presă – Ministrul Apărării Naţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *