NASA

NASA – a prezentat noile costume spațiale care vor fi purtate pe Lună

Actualitate Externe

Agenţia spaţială americană (NASA) a prezentat prototipurile pentru noile costume spațiale care vor fi purtate de astronauți pe Lună, în cadrul programului Artemis, prevăzute pentru lansare oficială în 2024, al cărui scop este să trimită pe Lună prima femeie astronaut.

Într-un eveniment desfășurat marți, la sediul central NASA, au fost prezentate două modele de costume. Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU – Unitate mobilă de explorare extravehiculară) este un costum alb cu benzi albastre și roșii care va fi folosit de astronauți când vor păși pe Lună. Orion Crew Survival Suit este costumul care va fi folosit pentru călătoria de pe Terra pe Lună și înapoi, mai lejer, de culoare portocalie. xEMU va fi mai flexibil.

Fiind vorba despre prototipuri, costumele nu au fost încă testate în spațiu, iar concepția acestora nu a fost finalizată. Misiunile cu echipaj uman din cadrul programului Artemis sunt prevăzute să înceapă în 2024, cu Artemis 3, iar costumele ar trebui să fie gata în 2023.

Oficialii agenţiei spaţiale americane au subliniat că aceste costume sunt pentru toate tipurile de corpuri, feminin, masculin, cu câteva kilograme în plus sau minus. Designerii s-au inspirit de la costumele din epoca misiunilor Apollo, însă astronauţii acelelor timpuri cădeau des în timp ce efectuau misiuni. Acum astronauţii vor putea parcurge distanţe lungi fără să cadă, având și avantajul că pot flexa genunchii şi pot ridica obiecte deasupra capului, lucru imposibil în anii ’60 şi ’70.

„Amintiți-vă, în timpul anilor Apollo, Neil Armstrong și Buzz Aldrin săreau ca iepurii pe solul lunar. Acum vom putea merge pe solul lunar”, a declarat Jim Bridenstine, șeful Agenției Spațiale Americane.

De asemenea, astronauții vor avea brațele mai libere, își vor putea atinge vârful capului, lucru imposibil în cazul costumelor Apollo. Astronauții se vor putea apleca foarte ușor pentru a colecta roci, fără să se teamă că își vor pierde echilibrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *