maduro

Nicolas Maduro vrea să închidă granițele Venezuelei cu Brazilia şi Columbia

Externe

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi seară că va închide granița cu Brazilia, din cauza tensiunilor privind camioanele cu ajutoare umanitare blocate la intrarea în țară. De asemenea, președintele contestat al Venezuelei a dat un ultimatum, avertizând că ia în calcul să închidă și granița cu Columbia, o decizie care ar izola complet țara de restul lumii, scrie CNN.

Guvernul brazilian de dreapta condus de preşedintele Jair Bolsonaro se află printre statele care l-au recunoscut oficial pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedintele legitim al Venezuelei.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Bolsonaro, Otavio Rego Barros, a declarat, marţi, că, într-o acţiune coordonată cu SUA, vor fi plasate alimente şi medicamente în oraşul de graniţă Pacaraima pentru a fi colectate de „guvernul preşedintelui Juan Guaido”, acesta fiind motivul pentru care Maduro a decis închiderea graniţei.

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar în timpul unor proteste anti-guvernamentale de luna trecută şi a fost recunoscut de zeci de state drept liderul legitim al Venezuelei.

Guaido şi aliaţii săi speră să primească ajutorul umanitar – alimente şi medicamente – în ciuda protestelor lui Maduro. Armata a blocat până în prezent ajutoarele la graniţa cu Columbia.

Deşi a negat că ar exista o criză umanitară, Maduro a anunţat, în această săptămână, că Venezuela va primi 300 de tone de ajutoare umanitare din partea Rusiei.

Peste trei milioane de venezueleni au fugit din din ţară în ultimii ani, Venezuela confruntându-se cu hiperinflaţie şi o criză de alimente şi medicamente, conform ONU.

Maduro, care se află la putere din 2013, a fost criticat atât pe plan intern cât şi extern pentru felul în care a gestionat economia.

Uniunea Europeană a exprimat preocupare, luni seară, în legătură cu riscul izbucnirii unor confruntări militare în Venezuela, pe fondul informaţiilor privind mobilizarea trupelor americane în apropierea frontierei acestei ţări. „Noi am exclus în mod categoric orice susţinere a Uniunii Europene şi orice acceptare a posibilităţii degenerării crizei din Venezuela în conflict militar”, a declarat luni seară Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Josep Borell, ministrul spaniol de Externe, s-a declarat preocupat de informaţiile privind „mobilizarea unor capabilităţi militare la frontiera dintre Columbia şi Venezuela”. „Aceste informaţii trebuie confirmate, dar trebuie să evităm prin toate mijloacele escaladarea militară a situaţiei din Venezuela”, a spus Borell. Vicepreşedintele Venezuelei responsabil de Afaceri Europene, Yvan Gil, a avertizat, potrivit agenţiei de presă EFE, că o intervenţie militară „ar genera o stare de instabilitate fără precedent în regiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *