Plovdiv- capitala europeană a culturii în 2019 împreună cu Matera

Lifestyle

Orașul Plovdiv, Bulgaria, este capitala europeană a culturii împreună cu Matera, din Italia, în 2019. Orașul Plovdiv, este al doilea mare oraș din Bulgaria, după capitala Sofia, cu aproximativ 350 de mii de locuitori și va fi protagonistul pe tot parcursul anului, cu mai multe evenimente organizate în piețele sale.
„Un an incitant si de neuitat”, a spus primarul Ivan Totev în cadrul ceremoniei de deschidere. „Orașul nostru este ca un microcosmos al Europei, pentru că de multe generații am trăit împreună cu diferite grupări etnice și religioase, astfel încât proiectul nostru cultural pentru acest an va arăta cultura bulgară ca parte a valorilor europene, uniune în diversitate” […].”Un oraș traversat timp de 8 mii de ani de o varietate de specii umane, care au continuat pentru aproape șase decenii sub umbra unui comunism totalitar, în acest an, acest oraș este simbolul cultural al Europei. “Împreună” este cel mai frecvent cuvânt, dacă ne gândim la brexit și valul naționalismului care crește în Europa, nu puteam să găsim un mesaj mai bun „, a mai declarat primarul. La manifestări au asistat şi delegaţi din partea celeilalte capitale europene a culturii pentru 2019, oraşul italian Matera, care va organiza la rândul său o sărbătoare săptămâna viitoare.
Pe tot parcursul lui 2019, la Plovdiv vor avea loc peste 500 de evenimente dedicate muzicii, teatrului şi coexistenţei interetnice. Oraşul speră să atragă anul acesta un număr dublu de turişti, deşi litoralul Mării Negre este destinaţia preferată în Bulgaria. „Aici înţelegem că, cultura nu este doar un supliment, ci este fundamentală pentru consolidarea identităţii noastre europene”, a declarat comisarul european pentru economia digitală, Maria Gabriel, reprezentantă a Bulgariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *