Parlamentul European

Polonia și Ungaria – protest  față de un acord UE privind reforma azilului

Externe

Polonia şi Ungaria au protestat joi în cursul unui summit european la Bruxelles faţă de un acord privind reforma azilului aprobat la începutul lui iunie cu majoritate calificată, cerând ca o astfel de decizie să fie luată în unanimitate, potrivit unor surse diplomatice, potrivit AFP.

Cele două ţări au cerut o modificare a declaraţiei finale a summitului pentru a ţine cont în special de această solicitare, căreia i s-au opus alte state membre.
Nu s-a putut ajunge la un acord după câteva ore de discuţii până târziu în noapte, iar liderii au convenit să le reia vineri dimineaţa cu începere de la 09.30 (07.30 GMT).

„Acesta este un subiect pe care îl vom relua dimineaţă şi sperăm că noaptea va fi sfetnic bun”, a comentat premierul belgian Alexander De Croo.
Miniştrii de Interne ai celor 27 conveniseră pe 8 iunie la Luxemburg asupra unui sistem de solidaritate obligatorie între ţările UE în repartizarea solicitanţilor de azil, un pas înainte făcut într-un dosar blocat de ani de zile.
Potrivit acestui acord – încă preliminar pentru că trebuie negociat cu Parlamentul European , statele membre vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările UE aflate sub presiune migratorie sau să plătească o contribuţie financiară, echivalentă cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva propunerii, în timp ce patru ţări s-au abţinut. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a decis să opteze pentru un vot cu majoritate calificată (care necesită un vot favorabil a 15 ţări din totalul de 27, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE), aşa cum este prevăzut în tratatele în domeniul migraţiei, şi textul a fost adoptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *