Maia Sandu

Premierul Republicii Moldova în vizită oficială la București

Politica

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marţi într-o vizită oficială la Bucureşti, aceasta fiind prima vizită externă pe care prim-ministrul de la Chişinău o efectuează după preluarea mandatului.

Maia Sandu a fost primit marți dimineața, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat că susține parcursul european al Republicii Moldova și soluționarea conflictului din Transnistria cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova.

De asemenea, Iohannis a mai spus că România susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Chișinău și crearea unui grup de lucru mixt româno-moldovean pentru consolidarea instituțiilor moldovene.

După discuțiile cu Klaus Iohannis, Maia Sandu a spus că Republica Moldova are „mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric.

Am făcut un schimb de opinii privind situația socio-economică și acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul de la Chișinău, în special pentru funcționarea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudelor, asigurarea independenței presei. Am solicitat sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consilierea la nivel înalt” a declarat Sandu.

Premierul moldovean a amintit și de „moștenirea regimului oligarhic”, care este una foarte grea.

“Au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat R Moldova pe plan internațional. Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetățenilor din Republica Moldova în parcursul nostru european”, a declarat șefa Executivului de la Chișinău.

La rândul său preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova.
“Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. (…) România a susţinut transferul paşnic de putere care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere “asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova”. În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi.

Klaus Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, “deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova”.

Prim-ministrul Republicii Moldova Maia Sandu și vicepremierul Adrian Năstase vor fi primiți astăzi și la Palatul Victoria de premierul Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *