Premiului Nobel pentru Pace 2023 –  câștigat de activista iraniană Narges Mohammadi

Actualitate Lifestyle

Activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi a fost recompensată vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit presei internaţionale.

„Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace 2023 lui Narges Mohammadi pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei de a promova drepturile omului și libertatea pentru toți.
Lupta ei curajoasă a venit cu costuri personale imense. În total, regimul a arestat-o de 13 ori, a condamnat-o de cinci ori și a condamnat-o la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de biciuri. Mohammadi este încă în închisoare.
Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta recunoaște și sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor regimului teocratic de discriminare și oprimare care vizează femeile.

În septembrie 2022, o tânără kurdă, Mahsa Jina Amini, a fost ucisă în timp ce se afla în custodia poliției morale iraniene. Uciderea ei a declanșat cele mai mari demonstrații politice împotriva regimului teocratic al Iranului de când a ajuns la putere în 1979.

Sub sloganul „Femeie – Viață – Libertate”, sute de mii de iranieni au luat parte la proteste pașnice împotriva brutalității și opresiunii femeilor de către autorități. Regimul a reprimat puternic protestele: peste 500 de manifestanți au fost uciși. Mii au fost răniți, inclusiv mulți care au fost orbiți de gloanțe de cauciuc trase de poliție. Cel puțin 20.000 de persoane au fost arestate și ținute în custodia regimului.

Motto-ul adoptat de manifestanți – „Femeie – Viață – Libertate” – exprimă în mod adecvat dăruirea și munca lui Narges Mohammadi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *