iohannis

Reacția președintelui Klaus Iohannis după trimiterea dosarului Revoluției în instanță

Politica

Președintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea anchetei în dosarul Revoluției și trimiterea acestuia la instanță. Este un pas „extrem de important” pentru stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din Decembrie 1989, arată șeful statului, potrivit unui comunicat de presă:

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază importanţa deosebită a cauzei istorice privind Revoluţia din 1989 şi apreciază că anunţul privind finalizarea anchetei judiciare şi trimiterea în instanţă reprezintă un demers cu o deosebită însemnătate în responsabilitatea care îi revine Justiţiei de a stabili adevărul.

Soluţionarea acestei cauze istorice este cu atât mai importantă cu cât o democraţie veritabilă este aşezată doar pe bazele solide ale adevărului şi dreptăţii. În repetate rânduri, Preşedintele României a susţinut că adevărul trebuie să iasă la iveală şi a subliniat necesitatea unei decizii clare, temeinice şi legale, cu privire la evenimentele din Decembrie 1989, considerând că aceasta reprezintă o restanţă majoră a Justiţiei române.

În demersul societăţii româneşti de cunoaştere şi asumare a trecutului, este fundamentală sancţionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa vieţii şi demnităţii umane în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Finalizarea anchetei judiciare în „Dosarul Revoluţiei” reprezintă un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la prăbuşirea comunismului şi în care vom rememora idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989 şi îi vom onora pe eroii noştri.

Preşedintele României subliniază că generaţiile de astăzi au nevoie de educaţie în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate nedreptăţi. În Decembrie 1989, regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a instalat: prin crime şi abuzuri. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Consolidarea democraţiei şi respectarea valorilor umane nu se pot înfăptui în afara actului de Justiţie”, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *