masini

Iaşiul – primul oraș din România care va interzice utilizarea mașinilor care poluează

Social

Municipalitatea ieșeană pregătește noi măsuri pentru reducerea poluării aerului, astfel încât Iaşiul ar putea fi primul oraș din România care va interzice mașinile care poluează – cele Euro 3 și cele care sunt sub această categorie.

În acest scop Primăria Municipiului Iași a elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea unor măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași.

Primarul Mihai Chirica anunțase recent că la Iași lucrurile au scăpat de sub control și că orașul s-a umplut de mașini tot mai poluante pentru mediul înconjurător. În aceste condiții, Primaria a emis o hotarare de Consiliu Local prin care arată că autoturismele cu normă Euro 3 nu vor mai avea acces prin oraș între orele 6:00 si 22:00, indiferent de zi.

Măsura se va extinde în anii următorin și pentru alte tipuri de autoturisme, după implementarea unor măsuri legate de protecția mediului și îmbunătățirea calității aerului din oraș. În zona Iașului sunt circa 25.000 de astfel de mașini mai vechi de zece ani și care ar fi afectate de această primă măsură luată de autoritatea locala.

„Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv, si non-Euro, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. Începând cu data de 01.01.2021, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00.

Începând cu data de 01.01.2023, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. De la aceste prevederi vor fi exceptate autovehiculele îndreptatite sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectueaza transport public local, ambulantele, autovehiculele care transporta alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transporta persoane cu handicap locomotor si autospecialele televiziunilor acreditate”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de municipalitatea ieșeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *