simon coveney

Simon Coveney – “cheltuim sute de milioane de euro în Irlanda pentru Brexit”

Externe

Conform declarației ministrului irlandez de Externe Simon Coveney, Irlanda a cheltuit sute de milioane de euro pentru a se pregăti de un Brexit fără acord, după trei ani de negocieri, titrează agenția de știri Reuters.

Cheltuim sute de milioane de euro în Irlanda „ pentru a ne pregăti de un Brexit fără acord pentru a proteja cetăţenii irlandezi. Nu dorim să fim nevoiţi să facem acest lucru”, a declarat Coveney după discuţii cu miniştrii de externe din UE. „Bineînţeles că ne dorim o soluţie şi da, există frustrare în Irlanda. Mai avem mai puţin de 40 de zile până când Marea Britanie va părăsi oficial UE şi încă nu ştim ce va cere guvernul britanic pentru a ratifica acest acord”, a declarat Coveney.

De asemenea, Coveney a declarat că Uniunea Europeană doreşte să găsească o cale pentru a ajuta la ratificarea acordului de către parlamentul britanic însă trebuie ca cererile parlamentarilor britanici să fie „rezonabile”.

„Dorim să găsim noi metode pentru a oferi asigurările şi clarificările de care are nevoie premierul britanic pentru a obţine aprobarea acordului. Dar acest lucru nu include redeschiderea acordului de retragere”, a adăugat el.

„Ceea ce nu putem face este să scoatem sau să modificăm garanţia … care opreşte graniţe stricte în viitor şi să o înlocuim cu ceva care este doar o gândire optimistă”, a declarat el despre aşa-zisa „plasă de siguranţă” din acord care are ca scop evitarea unei graniţe stricte între Irlanda şi Irlanda de Nord.

El a precizat că Irlanda şi UE nu vor accepta o limită de timp privind plasa de siguranţă. Însă Coveney a precizat că UE este pregătită să modifice declaraţia politică privind viitoarea relaţie cu Marea Britanie pentru a include noi asigurări privind plasa de siguranţă. „Avem un acord, a fost negociat. Şi acum trebuie să găsim o cale pentru a-l ratifica”, a declarat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *